Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες αγορές του Περσικού Κόλπου, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις προοπτικές περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν τα νομίσματά τους συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο και γενικά ακολουθούν τις κινήσεις πολιτικής της Fed, εκθέτοντας την περιοχή σχετικά άμεσα σε οποιαδήποτε νομισματική σύσφιγξη.

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα κερδών

Ο δείκτης TASI του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε με απώλεις 0,4%, με την Al Rajhi Bank  να υποχωρεί κατά 1% και την Dr Sulaiman Al-Habib Medical Services κατά  1,4%. Στον αντίποδα με κέρδη της τάξης του 0,2%  έκλεισε  ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco.

Οι τιμές του πετρελαίου – βασικός καταλύτης για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Κόλπου –  έκλεισαν με κέρδη αυτήν την εβδομάδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,7% για το Brent και 1,6% για το WTI. Είναι δεύτερη εβδομάδα που οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν ανοδικά στις διεθνείς αγορές. Η αγορά εν μέσω των συνομιλιών για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους σταθμίζει τα αντικρουόμενα μηνύματα που αφορούν την προσφορά από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία ενόψει της επόμενςη συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+.

Ο δείκτης QSI του χρηματιστηρίου του Κατάρ υποχώρησε κατά 0,3%, καθώς πιέστηκε από τις απώλειες της τάξης του 2,6% που κατέγραψε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ooredoo.

Εκτός του Κόλπου, ο δείκτης blue chip EGX30 του χρηματιστηρίου της Αιγύπτου έκλεισε με άνοδο 0,5%, με αιχμή την άνοδο 11,3% της Edita Food Industries.

Από την άλλη πλευρά, η Αίγυπτος έχει αναβάλει τις πληρωμές για τις μεγάλες αγορές σιταριού, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο και εμπόρους, καθώς το ασθενές νόμισμα της δημιουργεί πρόβλημα στις εμπορικές συναλλαγές.

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού παγκοσμίως και χρησιμοποιεί τις αγορές για να διαθέσει το βαριά επιδοτούμενο ψωμί σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων είναι πολιτικά πολύ ευαίσθητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές