Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, παρά τις μαζικές πωλήσεις που καταγράφονται τελευταία από την Τουρκία, με τις χώρες να αυξάνουν τα αποθέματά τους στο πολύτιμο μέταλλο εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες ήταν καθαροί αγοραστές χρυσού τον Μάιο. Οκτώ κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν χρυσό στα αποθέματά τους τον Μάιο με καθαρές αγορές 50 τόνων.

Ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας να διαθέσει άλλους 63 τόνους χρυσού τον Μάιο, είχε ως αποτέλεσμα η παγκόσμια καθαρή απόκτηση χρυσού από κεντρικές τράπεζες να μειωθεί κατά 27 τόνους.

Η Τουρκία έχει πουλήσει σχεδόν 160 τόνους χρυσού από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, αυτό είναι μια απάντηση στη δυναμική της τοπικής αγοράς και δεν αντικατοπτρίζει πιθανώς μια αλλαγή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τον χρυσό.

Οι «χρυσές εφεδρείες» των Κεντρικών Τραπεζών – Γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια

Σύμφωνα με το WGC, «Ο χρυσός πωλήθηκε στην εγχώρια αγορά της Τουρκίας για να ικανοποιήσει την πολύ ισχυρή ζήτηση ράβδων, νομισμάτων και κοσμημάτων μετά την προσωρινή μερική απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού χρυσού».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters , η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε ορισμένες εισαγωγές χρυσού τον Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις σημαντικών σεισμών.

Η Πολωνία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής τον Μάιο, προσθέτοντας 19 τόνους χρυσού στα αποθέματά της. Αυτό έπεται της αύξησης κατά 15 τόνους τον Απρίλιο, όταν η Εθνική Τράπεζα της χώρας άρχισε εκ νέου να αγοράζει χρυσό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας από τον Ιούνιο του 2019, όταν η τράπεζα αύξησε τα αποθέματα χρυσού κατά σχεδόν 100 τόνους. Η Πολωνία κατέχει αυτή τη στιγμή 263 τόνους χρυσού.

Συνεχίζει η Κίνα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέτεινε το ξεφάντωμα αγοράς χρυσού για έβδομο συνεχόμενο μήνα με προσθήκη 16 τόνων στα επίσημα αποθέματά της.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η Κίνα έχει αγοράσει 144 τόνους χρυσού, με τα συνολικά αποθέματά της να ανέρχονται στους 2.092 τόνους. Η κινεζική κεντρική τράπεζα συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019 και, στη συνέχεια, ξαφνικά σταμάτησε να παρέχει στοιχεία, μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, όταν άρχισε και πάλι να γνωστοποιεί τις κινήσεις της.

Πολλοί εικάζουν ότι οι Κινέζοι συνέχισαν να προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους κατά τη διάρκεια αυτών των «σιωπηλών ετών».

Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015 , εικάζεται ότι το Πεκίνο διατηρεί χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός βιβλίων» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).

Οι μυστικές αγορές

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος καταγράφηκαν σημαντικές μυστικές αγορές χρυσού, με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτές κρύβονται η Μόσχα και το Πεκίνο, που αποθηκεύουν χρυσό για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση στο δολάριο .

Οι κεντρικές τράπεζες της Σιγκαπούρης (4 τόνοι), της Ρωσίας (3 τόνοι), της Ινδίας (2 τόνοι), της Τσεχίας (2 τόνοι), του Ιράκ (2 τόνοι) και της Δημοκρατίας της Κιργιζίας (2 τόνοι) ήταν οι άλλοι αξιόλογοι αγοραστές.

Η ιρανική τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της ότι «η αγορά έγινε με στόχο να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό υπό το φως των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Μαζί με την Τουρκία, η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν και οι δύο πωλητές, μειώνοντας τις συμμετοχές τους κατά 11 τόνους και 2 τόνους αντίστοιχα. Αυτές οι δύο τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι πωλητές χρυσού κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν από την εγχώρια παραγωγή – όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν – να αλλάζουν μεταξύ αγοράς και πώλησης.

Διατηρείται η όρεξη

Παρά την πτώση των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο λόγω των τουρκικών πωλήσεων, δεν φαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει την όρεξή τους για χρυσό. Μετά το ρεκόρ του 2022, οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν χρυσό το πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πρώτου τριμήνου .

Συνολικά, τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 228 τόνους κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Αυτό ήταν 38% υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του πρώτου τριμήνου που σημειώθηκε το 2013.

Οι συνολικές αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες το 2022 ανήλθαν σε 1.136 τόνους. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών που έχει καταγραφεί από το 1950, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971. Ήταν η 13η συνεχόμενη χρονιά καθαρών αγορών χρυσού από κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities