Σταθερά πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του Brent σήμερα Τετάρτη, διατηρώντας την ανοδική τροχιά του 1,6% της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι.

Καθοριστικοί παράγοντες για την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου εκτιμούν οι αναλυτές ότι είναι από τη μια η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 3,2 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα, θα πρόκειται για την πρώτη πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ σε πέντε εβδομάδες.

ΗΠΑ: Νέες πετρελαϊκές κυρώσεις για το Ιράν εγκρίθηκαν από τη Βουλή 

Η Γερουσία των ΗΠΑ, στο μεταξύ, ενέκρινε σκληρότερα μέτρα κατά του Ιράν ως απάντηση στην επίθεσή του στο Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λέει ότι θα βάλει την υπογραφή του.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει τι Bloomberg, ενώ ορισμένα ασιατικά διυλιστήρια προετοιμάζονται για πρόσθετους εξονυχιστικούς ελέγχους, δεν αναμένεται πως αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά.

Η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει στη διάρκεια του 2024 λόγω αφενός των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, αφετέρου των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.

Οι traders σταθμίζουν επίσης τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική της Fed, με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ να ερμηνεύεται ως θετική εξέλιξη που τροφοδοτεί τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια.

«Οι traders βρήκαν επιτέλους την ευκαιρία να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη μεγέθη, με το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου να έχει κατά κάποιον τρόπο διαγραφεί», δήλωσε ο Charu Chanana, αναλυτής της Saxo Capital Markets Pte στη Σιγκαπούρη. «Τα χαμηλότερα αποθέματα σηματοδοτούν ότι η ζήτηση διατηρείται», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities