Η Κίνα έχει γίνει πολύ πιο ευημερούσα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το κινεζικό κράτος αύξησε το μερίδιό του στον καθαρό εθνικό πλούτο μέσω βελτιώσεων στις δημόσιες υποδομές που ωφελούσαν τους απλούς ανθρώπους και όχι μόνο τις ελίτ. Ο κρατικός πλούτος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση, να ανακεφαλαιοποιήσει τον τομέα των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, μεταφέροντας αποτελεσματικά τον πλούτο σε εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

Επιπλέον, με το 90% των νοικοκυριών να κατέχουν τώρα σπίτια και τους πραγματικούς μισθούς να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3% ετησίως για μια δεκαετία, η Κίνα μπορεί τώρα να βασιστεί στην κατανάλωση ως τον κύριο κινητήρα της ανάπτυξης. Αυτό εξηγεί γιατί οι κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται λιγότερο την οικονομική αποσύνδεση από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η Κίνα επωφελείται από την παγκοσμιοποίηση, οπότε έχει ελάχιστο ενδιαφέρον να επιτεθεί στην παγκόσμια τάξη (ή στις ΗΠΑ).

Οσοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση των ακαθάριστων επιπέδων χρέους θέτει σε κίνδυνο την Κίνα πρέπει να δει ότι το χρέος της είναι ως επί το πλείστον εγχώριο, ενώ η χώρα είναι καθαρός δανειστής στον κόσμο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την καθαρή υποχρέωση της Αμερικής έναντι του 11,7% του καθαρού πλούτου της, ή πάνω από το ήμισυ του ΑΕΠ της.

Ενα υψηλό επίπεδο χρέους έχει σημασία μόνο εάν δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργητικού για να υποστηριχτεί μέσω αποφασιστικών ενεργειών για τον έλεγχο του χρέους των εταιρειών, ο κινεζικός δείκτης εταιρικής μόχλευσης μειώθηκε από 160,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε 151% μέχρι το τέλος του 2019. Με έναν γηράσκοντα πληθυσμό αλλά αυξανόμενο πλούτο, η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κοινές παγκόσμιες προκλήσεις της κοινωνικής ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Η κοινή ευημερία είναι κοινή ειρήνη. Κανείς δεν είναι ευημερεί πραγματικά εάν η ευημερία δεν μοιράζεται επαρκώς. Η Κίνα έχει λοιπόν κάθε λόγο να είναι υπεύθυνος παγκόσμιος ρυθμιστής αντιμετωπίζοντας τα δικά της κοινωνικά και κλιματικά προβλήματα, αντί να εκτρέψει πόρους για να προκαλέσει αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ.

Με μεγαλύτερο πλούτο έρχεται και μεγαλύτερη κοινωνική ευθύνη. Το 2019, ο συνδυασμένος καθαρός πλούτος των ΗΠΑ και της Κίνας έφτασε το 227% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτές οι δύο υπερδυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να τσακώνονται και να αρχίσουν να επιλύουν μαζί τα παγκόσμια προβλήματα.

Ο Αντριου Σενγκ είναι συνεργάτης του Asia Global Institute στο University of Hong Kong. Είναι πρώην πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ.

Ο Σιάο Τζενγκ είναι πρόεδρος στο Hong Kong Institution for International Finance και καθηγητής στο Peking University HSBC Business School.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts