Ενα παλιό αστείο για δύσκολες αποφάσεις σας ζητά να φανταστείτε τον χειρότερο εχθρό σας να οδηγεί στο γκρεμό μέσα στο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό σας. Θα ήσασταν ευχαριστημένοι με την τύχη του εχθρού σας ή λυπημένοι για την καταστροφή του αυτοκινήτου σας;

Για πολλούς, το σχήμα της αναμενόμενης και πολύ αναγκαίας παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης φέτος θέτει ένα παρόμοιο δίλημμα. Χωρίς ανανέωση τόσο των εθνικών πολιτικών όσο και του διεθνούς συντονισμού, η σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη του 2021 θα είναι πολύ άνιση.

Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, αναμένω ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν παγκόσμιας επέκτασης 6%, σε σύγκριση με τη συρρίκνωση 3,5% το 2020. Ομως, ενώ στην Ευρώπη η ανάκαμψη πιθανότατα θα είναι πιο υποτονική. Μέρη του αναδυόμενου κόσμου βρίσκονται σε ακόμη πιο κακή θέση.

Οι εθνικές πολιτικές πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που συνδυάζουν την οικονομική ανακούφιση με μέτρα για την προώθηση μιας πολύ πιο περιεκτικής ανάπτυξης. Αυτό δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω του επαναπροσδιορισμού της εργασίας, των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και της καλύτερης φροντίδας των παιδιών και της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και της τεχνολογίας μέσω σημαντικών αναβαθμίσεων σε υποδομές και κάλυψη. Για να οικοδομήσουμε ξανά καλύτερα και πιο δίκαια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει τώρα να εξετάσουν το κλίμα του πλανήτη για πιο ολοκληρωμένη λήψη αποφάσεων.

Η παγκόσμια ευθυγράμμιση πολιτικής είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ο κόσμος είναι τυχερός που ωφελήθηκε αρχικά από τις εθνικές πολιτικές ως απάντηση στην κρίση Covid-19, με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών να επιλέγουν εκ των προτέρων μια ολοκληρωμένη κυβερνητική προσέγγιση. Αλλά χωρίς συντονισμό, οι στάσεις της πολιτικής θα αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο, καθώς οι λιγότερο εύρωστες οικονομίες αντιμετωπίζουν επιπλέον εξωτερικές αντιξοότητες σε μια εποχή μείωσης των ροών βοήθειας, ελλιπούς ελάφρυνσης του χρέους και μείωσης άμεσων ξένων επενδύσεων.

Με τις ΗΠΑ και την Κίνα να ηγούνται σημαντικής αύξησης στην ανάπτυξη, η παγκόσμια οικονομία έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από ένα πανδημικό σοκ που έπληξε πολλούς ανθρώπους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφάνισε μια δεκαετία προόδου για τη μείωση της φτώχειας και για άλλους σημαντικούς κοινωνικοοικονομικούς στόχους. Αλλά χωρίς προσαρμογές πολιτικής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αυτή η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι τόσο άνιση ώστε να εξαντλήσει την περιεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη που η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα.

* Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι πρόεδρος του Queens’ College (Cambridge University). Διετέλεσε επικεφαλής σύμβουλος στο Global Development Council του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts