Συνέργειες σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως είναι η χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την αξιολόγηση των υπεράκτιων και χερσαίων πόρων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, η στρατηγική υποβολής προσφορών και οργάνωση μελλοντικών παραχωρήσεων προς όφελος της Ελλάδας καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο επιστημονικό προσωπικό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΔΕΥ και του γαλλικού Ινστιτούτου IFP Energies nouvelles (IFPEN) για την αξιολόγηση και προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων. Η υπογραφή του μνημονίου επισημοποιήθηκε στις 9 Απριλίου και, όπως ανακοινώθηκε, η ΕΔΕΥ αναμένεται να αξιοποιήσει την εμπειρία του IFPEN, ενός οργανισμού που πρωτοστατεί στην έρευνα και καινοτομία και συνεργαζόμενο με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς συμβάλλει στη χάραξη πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Βιώσιμης Κινητικότητας και του Πετρελαίου και Φυσικού αερίου εφαρμόζοντας κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές. Εκτιμάται ότι μπορεί η εταιρεία να επωφεληθεί από τη σημαντική εμπειρία του IFPEN στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τον τομέα στην Ελλάδα.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του MoU ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε μεταξύ άλλων: “η συνεργασία μεταξύ ΕΔΕΥ και της γαλλικής IFPEN αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη διεύρυνση της γνώσης και την αξιοποίηση του γεωλογικού δυναμικού των υδρογονανθράκων της χώρας λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Η ΕΔΕΥ διευρύνει τα πεδία δραστηριοτήτων της στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και οι νέες συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς αποτελούν για την Ελλάδα μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης”.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών επεσήμανε πως :«η χρήση προηγμένων τεχνολογιών στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση και η ΕΔΕΥ ενσωματώνει στην πολιτική της μια σειρά νέων δραστηριοτήτων σε τομείς που ενισχύουν το πέρασμα από το φυσικό αέριο στην καθαρή ενέργεια, το υδρογόνο, αλλά και τη χρήση τεχνολογιών και υποδομών που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν την προώθηση νέων έργων με πράσινο αποτύπωμα”.

Ο Pierre-Franck Chevet, πρόεδρος του IFPEN και του IFP Group έκανε λόγο για μια αμοιβαία κερδοφόρα εταιρική σχέση, υπογραμμίζοντας: “Ο Όμιλος IFP και πιο συγκεκριμένα η θυγατρική του, Beicip-Franlab, έχει εκτεταμένη εμπειρία στην αξιολόγηση και προώθηση των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία μας θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας, θα ενισχύσει το know how σε τεχνικό επίπεδο και θα αυξήσει την ελκυστικότητά της σε διεθνές επίπεδο, μέσω μιας αμοιβαία κερδοφόρας εταιρικής σχέσης”.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η ΕΔΕΥ συνεργάζεται με έναν πρωτοπόρο οργανισμό του κύρους και της εμπειρίας του γαλλικού IFPEN και ανυπομονεί να ενώσει τις δυνάμεις της για τον εμπλουτισμό της γνώσης και των δεδομένων στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία μιας σημαντικής παρακαταθήκης η οποία θα επιτρέψει και θα επισπεύσει την περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με φορείς της αγοράς διεθνούς εμβέλειας και εξελίσσουμε τη δραστηριότητά μας προς όφελος των νέων, των μελλοντικών αλλά και των παλαιών συνεργατών μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος .

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν, ακόμη, ο κ. Jean Burrus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρείας στον τομέα του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, Beicip-Franlab, ο κ. Ρίκαρντ Σούφιας, πρόεδρος της ΕΔΕΥ, η κα Emmanuelle Boulestreau, οικονομική σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η κα Anne-Marie Fanouarki από το Οικονομικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας, ο κ. Gérard Momplot, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του IFPEN, ο κ. Pierre Le Thiez, σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του IFPEN και ο κ. Ευθύμιος Ταρτάρας, υπεύθυνος της γεωεπιστημονικής ομάδας της ΕΔΕΥ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια