
Ακόμη και μέσα στην πανδημία οι πλουσιότερες χώρες πλεονεκτούν στην αντιμετώπιση της κρίσης καθώς καταφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εμβολιάζουν τους κατοίκους τους με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς από όσο οι φτωχότερες. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στις χώρες που τα εισοδήματα είναι υψηλότερα έχει γίνει το 40% των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο ενώ έχουν μόλις το 11% του πληθυσμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μόλις 27 χώρες οι οποίες ανήκουν στο κλαμπ των λεγόμενων ανεπτυγμένων οικονομιών, οι οποίες ουσιαστικά εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους 25 φορές πιο γρήγορα από όσο οι φτωχότερες.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg τα οποία δείχνουν ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα 726 εκατ. εμβόλια σε 154 χώρες. Μόνο στις ΗΠΑ που είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, έχει γίνει το 24% των παγκόσμιων εμβολιασμών τη στιγμή που η χώρα έχει μόνο το 4,3% του πληθυσμού και η χώρα βρίσκεται καθ’ οδόν για να έχει εμβολιάσει το 75% των κατοίκων της μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισές χώρες δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε το 1% των κατοίκων τους είτε έλλειψης οικονομικών πόρων είτε επειδή οι πλουσιότερες έσπευσαν να αγοράσουν τα περισσότερα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά. Μάλιστα όπως σημειώνει το Bloomberg στην ανάλυση των στοιχείων, στους υπολογισμούς για την ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την ταχύτητα και της πρόσβαση σε εμβόλια, δεν λαμβάνονται υπόψη δεδομένα από 40 χώρες οι οποίες είναι οι πιο φτωχές του κόσμο και έχουν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά διαθέσιμα στοιχεία.
Ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη ταχύτητα εμβολιασμού
Για λόγους σύγκρισης και εάν υποτεθεί ότι τα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη διατίθεντο μα βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας, τη μεγαλύτερη ταχύτητα εμβολιασμού της έχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία η οποία ξεπερνά στον τομέα αυτό την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο γρήγορα από όλες τις χώρες έχουν προχωρήσει με τους εμβολιασμούς το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο Ισραήλ έχουν γίνει αρκετοί εμβολιασμοί για να καλυφθεί το 56,5% του πληθυσμού. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 28,5%, στην Κίνα το 5,8%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 10,4%, στη Βρετανία το 29,2%, στη Γερμανία το 10,6%, στη Γαλλία το 11,1%, στην Ιταλία το 10,6%, στην Ινδία το 3,7%, στη Ρωσία το 4%, στο Μεξικό το 4,3%, στην Τουρκία το 11,1% και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 41,7% σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η ταχύτητα εμβολιασμού στην Κίνα διαμορφώνεται περίπου στα επίπεδα του παγκόσμιου μέσου όρου. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομικά χώρα του κόσμου έχει κάνει το 20% των παγκόσμιων εμβολιασμών. Αντίθετα οι λιγότεροι εμβολιασμοί καταγράφονται στην Αφρική που είναι η πιο φτωχή ήπειρος στον κόσμο. Μόνο οι τρεις από τις 54 χώρες της ηπείρου έχουν εμβολιάσει άνω του 1% των πληθυσμών τους, ενώ πάνω από είκοσι χώρες δεν βρίσκονται καν στην επίσημη λίστα με τους εμβολιασμούς, αναφέρουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Αν και τα εμβόλια θεωρούνται αποτελεσματικά σε ποσοστό 95% περίπου, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να αναχαιτιστεί η πανδημία όπως δείχνουν τα νέα κρούσματα που κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους. Ο επικεφαλής για την καταπολέμηση της πανδημίας στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι για να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% με 85% του πληθυσμού, τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι άλλα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις για να γίνουν αποτελεσματικά και άλλα χρειάζομαι μόνο μια.
Θα χρειαστούν χρόνια εμβολιασμών!
Το ανησυχητικό είναι ότι με τον τρέχοντα ρυθμό των 17,7 εκατ. εμβολίων την ημέρα, θα χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας σε όλο τον κόσμο. Ο ρυθμός των εμβολιασμών όμως συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς καθώς αυξάνεται η παραγωγή αλλά και παρουσιάζονται εμβόλια από νέες εταιρείες.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές