Εγκαινιάστηκε η νέα Neilson Library του Smith College στο Νόρθαμπτον της Μασαχουσέτης η αρχιτέκτων και γλύπτρια Maya Lin σχεδίασε τη βιβλιοθήκη ενσωματώνοντάς την στην πρόσοψη του κτηρίου του 1909, οραματιζόμενη εκ νέου το συγκρότημα ως «χώρο πνευματικής τροφής». Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2017 και ολοκληρώθηκαν προσφάτως.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα προσφέρεται δυνατότητα πρώτης γνωριμίας.

Πέραν της πλήρους ανακαίνισης της υπάρχουσας δομής, η Maya Lin σχεδίασε δύο δομές -τις οποίες αποκαλούν «κοσμηματοθήκες»- στις δύο πλευρές του ιστορικού κτίσματος. Το όλο πρότζεκτ επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το φυσικό φως και να μειώσει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό.

Το εσωτερικό του υπάρχοντος κτηρίου αρθρώνεται γύρω από έναν «κεντρικό πυρήνα», ο οποίος φωτίζεται από επάνω χάρη σε ένα στρογγυλό φεγγίτη που είναι τοποθετημένος στο κέντρο. Στον πρώτο όροφο, η κεντρική αίθουσα πλαισιώνεται από αναγνωστήρια, τάξεις και άλλους χώρους μάθησης. Το κτήριο καταλήγει στο αναγνωστήριο ψηλά, κοντά στην οροφή, το οποίο συνορεύει με νέα βεράντα που προσφέρει άπλετη θέα στον όλο χώρο του κολλεγίου.

Διαρθρωμένη γύρω από ένα κεντρικό αίθριο, η νέα βορινή πλευρά περιλαμβάνει, στο ισόγειο, κέντρο ψηφιακών μέσων, δίπλα σε χώρους μελέτης και σε σκαμμένη στο έδαφος αυλή. Τα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι παράθυρα του καφέ ανοίγουν το μάτι και προς το αίθριο και προς την αυλή. Στον δεύτερο και τρίτο όροφο, χώροι με γραφεία για μελέτη, κατά μόνας ή ομαδική. Η νότια πλευρά στεγάζει τις ειδικές συλλογές του Smith College ενώ η θέα σε όλον τον χώρο του κολλεγίου από ένα μεγαλοπρεπές αναγνωστήριο στον τρίτο όροφο είναι ανεμπόδιστη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus