Τα προβλήματα λόγω της πανδημίας που προκλήθηκαν στη ζήτηση αργού πετρελαίου επηρέασαν και τα αποτελέσματα της Navios Maritime Acquisition που ανήκει στον όμιλο της Αγγελικής Φράγκου.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Aquisition κ. Φράγκου, δήλωσε ότι η πανδημία επηρέασε ουσιαστικά τον κλάδο των δεξαμενόπλοιων. Στις αρχές του 2020 η πτώση της ζήτησης σε αργό πετρέλαιο οδήγησε στην ανάγκη της αποθήκευσης. Στη συνέχεια η ύφεση και τα προβλήματα στη βιομηχανία ταξιδιών επηρέασε τη μεταφορά πετρελαίου. Τώρα ενώ πιστεύαμε ότι λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος η ανάκαμψη θα επανέλθει εν τούτοις η αγορά παραμένει δύσκολη, πρόσθεσε.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 τα έσοδα της Navios Acquisition μειώθηκαν κατά 12,8 εκατ. δολ. ή 15%, στα 72,6 εκατ. δολ. έναντι 85,4 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2019, με τη μείωση να αντικατοπτρίζει την πτώση των ναύλων στην αγορά. Η εταιρεία έγραψε καθαρές ζημιές 7,5 εκατ. δολ. έναντι κερδών 6,6 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2019, ενώ οι προσαρμοσμένες ζημίες ήταν 12,9 εκατ. δολ. έναντι 4,9 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Τα προσαρμοσμένα EBITDA μειώθηκαν στα 25,8 εκατ. δολ. από 44,2 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Για το σύνολο της χρήσης 2020 η Navios Acquisition ανακοίνωσε έσοδα ύψους 361,4 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 81,3 εκατ. δολ. ή 29,0% σε σύγκριση με τη χρήση 2019 όταν κατέγραψε έσοδα ύψους 280,1 εκατ. δολ. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην προσθήκη πέντε product tankers στον στόλο που έφεραν επιπλέον έσοδα ύψους 27,4 εκατ. δολ., ενώ άλλα 10,9 εκατ. δολ. συνεισέφεραν επτά containerships που αποκτήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 και βέβαια στην  αύξηση των εσόδων  συνέβαλε και η  άνοδος των ναύλων στη διάρκεια του 2020 σε σύγκριση με το 2019. Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο πέρυσι σημειώθηκε σημαντική άνοδος των ναύλων στα δεξαμενόπλοια. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 27,6 εκατ. δολ. έναντι 65,4 εκατ. καθαρών ζημιών το 2019. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 191,8 εκατ. δολ. από 131,5 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Σήμερα η Navios Maritime Acquisition Corporation εισηγμένη στο NYSE που διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια ελέγχει έναν στόλο από 46 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τα 13 είναι VLCCs (συμπεριλαμβανομένων δύο με ναύλωση bareboat τα οποία θα παραληφθούν το τρίτο τρίμηνο του 2021 και το τρίτο τρίμηνο του 2022), 31 είναι δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων αργού πετρελαίου (product tankers) και δύο μεταφοράς χημικών. Η Navios Acquisition ελέγχει επίσης πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είναι προς πώληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά