Το 5,6% των ελληνικών εξαγωγών αντπροσώπευσαν το 2020 -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής- οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμινίο- Α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα).
Έτσι, ο κλάδος κατατάσσεται, ως ο τρίτος  πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ.ευρώ , παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 8% σε σχέση με το 2019 κυρίως λόγω της πανδημίας, και  ως ο  δεύτερος  με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 780 εκατ. ευρώ  περίπου σημειώνοντας μείωση  κατά 6% σε σχέση με το 2019.
Ειδικότερα,
· Οι πωλήσεις πρωτόχυτου το 2020 σημείωσαν οριακή αύξηση 0,4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.
· Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 2% και κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 84% των συνολικών πωλήσεων.

Αναλυτικότερα για την πρώτη μεταποίηση:  

· Οι πωλήσεις  προϊόντων έλασης τo 2020, παρ’ ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (67% των συνολικών  πωλήσεων της α΄μεταποίησης του κλάδου). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88%  της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.
· Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2020  σημείωσαν  αύξηση  κατά 5,5%  περίπου σε σχέση με το 2019. Η εγχώρια αγορά σημείωσε μείωση μικρότερη του 2% σε σχέση με το 2019. Οι  εξαγωγές τέλος που απορρόφησαν το 74% των πωλήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2019 και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές  αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή δασμών antidumping στις εισαγωγές προϊόντων διέλασης από την Κίνα. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή  τόσο στην εγχώρια αγορά (84%) όσο και στις εξαγωγές 45%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου αποτελείται από 3.000  μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις  σε όλα τα στάδια μεταποίησης  και εμπορίου και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα. Είναι ένας πλήρης καθετοποιημένος κλάδος με 3 – 4 στάδια μεταποίησης από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι  τα διεθνώς πιστοποιημένα τελικά προϊόντα για αυτό και ονομάζεται «Ελληνικό Βιομηχανικό Προϊόν». Διαθέτει παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία