Η προσωρινή επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Αλισον Χέρεν Λι, είναι οπαδός της εισαγωγής εταιρειών στο χρηματιστήριο. Κι αυτό είναι ένας λόγος γιατί η ίδια και άλλες εποπτικές αρχές ίσως μεταχειριστούν τις SPACs με ήπιο τρόπο παρά τις ατέλειές τους.

Τα χρηματιστήρια είναι γεμάτα ρευστότητα και η εισαγωγή μετοχών είναι ο ευκολότερος τρόπος για τους ιδιώτες επενδυτές να έχουν πρόσβαση στις αποδόσεις που προσφέρουν αμερικανικές επιχειρήσεις κατά μέσο όρο και στη διάρκεια του χρόνου. Παρά την αυξανόμενη εξέχουσα θέση των ιδιωτικών ταμείων, τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να προσφέρουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις. Οι εκτεταμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης στοιχείων επίσης τα καθιστούν μια σχετικά εύκολη απασχόληση για τους επενδυτές, επίσης. Γιαυτούς τους λόγους, η μείωση στον αριθμό εισαγωγής εταιρειών στις ΗΠΑ από την κορύφωση των άνω των 8.000 στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μόλις στο μισό αυτού του αριθμού τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για τις ρυθμιστικές αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι μεταρρυθμίσεις που άρχισαν το 2012 καθιστώντας ευκολότερες τις αρχικές δημόσιες εγγραφές για νεότερες επιχειρήσεις αποσκοπούσαν στην αλλαγή αυτής της τάσης. Ωστόσο, είναι το πρόσφατο κύμα των SPACs, γνωστές ως εταιρείες ανοιχτής επιταγής, που κάνουν τη διαφορά. Τα οχήματα αυτά συγκεντρώνουν κεφάλαια από αρχικές δημόσιες εγγραφές με μοναδικό στόχο την αγορά άλλων επιχειρήσεων. Ενας στόχος εξαγοράς μετατρέπεται σε εισηγμένη εταιρεία υποστηρίζοντας την εισαγωγή της SPAC. Κι αυτή η διαδικασία απαιτεί λιγότερη δουλειά απ΄ ότι μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Το ρεκόρ των περίπου 250 αρχικών δημόσιων εγγραφών από εταιρείες SPAC το 2020, που άντλησαν 83 δις δολάρια, ξεπεράστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της SPAC Research. Με τον τρέχοντα τρελό ρυθμό των περίπου 300 προσφορών ανά τρίμηνο, οι SPACs θα μπορούσαν θεωρητικά να διπλασιάσουν τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ σε λιγότερο από μια τετραετία.

Δεδομένης της ικανότητάς τους να προσελκύουν περισσότερες εταιρείες στα χρηματιστήρια, η Λι, μέλος της Επιτροπής εκείνη την περίοδο, κατηγοριοποίησε τις SPACs σαν μια υποσχόμενη καινοτομία τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, η έκρηξη της δραστηριότητας των εταιρειών λευκής επιταγής ήγειρε και θέματα ελέγχου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ίσως απαιτήσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο των χορηγών αυτών των επενδυτικών οχημάτων πάνω στην κερδοφορία ή την χρήση επιχειρηματικών προβλέψεων.

Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, ίσως να μην επιθυμούν να γίνουν υπερβολικά αποθαρρυντικοί εάν θέλουν περισσότερες εισηγμένες εταιρείες. Ισως η Λι και οι συνάδελφοί της θα μπορούσαν να βρουν τρόπους να καταστήσουν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές τους λιγότερο δύσκολες χωρίς να θυσιάσουν τα οφέλη της γνωστοποίησης στοιχείων. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε περισσότερες εισηγμένες εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners