Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της MYTILINEOS, Ευάγγελου Μυτιληναίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και παρουσίαση του βασικού εξοπλισμού της νέας μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, που θέτει την αναβαθμισμένη ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε νέα ισχυρή τροχιά.

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της που αναμένεται στο τέλος του 2021, η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθιστά τη μονάδα ως τη μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric (GE), ο πρώτος τύπου «H» που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, κατέφθασε και τοποθετείται στη νέα μονάδα κι όταν τεθεί σε λειτουργία θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με την προσθήκη του νέου σταθμού, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS θα υπερβεί τα 2.000 MW, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την αξία της επένδυσης και τη σημασία της για την απρόσκοπτη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος το 2022, ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: «Επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS, που προχωρούν ακόμη και εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της στη χώρα. Το νέο εργοστάσιο θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει. Είναι μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να πετύχουμε τον άλλο μεγάλο στόχο που έχουμε, το να έχουμε πάνω από 60% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030. Εδώ σήμερα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι παρόλες τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εντούτοις αναλαμβάνουν τον επενδυτικό κίνδυνο και τολμούν να επενδύσουν τεράστια ποσά στον τόπο μας, με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας. Δημιουργούν, παράγουν τεχνογνωσία, χρησιμοποιούν αυτό το πανάξιο ανθρώπινο δυναμικό, τα ελληνόπουλα, επιστήμονες, εργατοτεχνίτες. Και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν συνολικά και στην κοινωνική συνοχή αλλά και παράγουν τεχνογνωσία που στη συνέχεια εξάγουν και ανταγωνίζονται ως ίσο προς ίσο, τους γιγαντιαίους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό».

«Η παραλαβή και τοποθέτηση του μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού αεριοστρόβιλου από τους συνεργάτες μας τη GE, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη MYTILINEOS. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης και μάλιστα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας, ήταν για εμάς εγγύηση επιτυχίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η  MYTILINEOS θα καταστεί σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS.

Με την επένδυση αυτή, η MYTILINEOS γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, ενόψει της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργήσει ένα σημαντικό οικονομικό πυρήνα για την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οικονομικές συνέργειες ενώ υποστηρίζει τη δέσμευση της εταιρείας για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια