Περισσότερα από 1 δισ.δολάρια διεκδικεί από την Τουρκία η καναδική εταιρεία Alamos Gold, κατηγορώντας την Άγκυρα για «άδικη και άνιση μεταχείριση» στο έργο εξόρυξης χρυσού στο Kirazli, το οποίο έχει σταματήσει από το 2019 μετά από διαμαρτυρίες αλλά και της λήξη της άδειας εξόρυξης .

Ο εταιρείας εξόρυξης χρυσού που εδρεύει στο Τορόντο και οι ολλανδικές μονάδες της, οι οποίες έχουν ενεργή παρουσία στην Τουρκία από το 2010, δήλωσαν ότι η αξίωση θα κατατεθεί βάσει διμερούς επενδυτικής συνθήκης Ολλανδίας-Τουρκίας.

«Η Alamos και οι θυγατρικές της έχουν επενδύσει πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, ξεκλείδωσαν έργα αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και συνεισέφεραν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα, φόρους και τέλη στην τουρκική κυβέρνηση», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

Πρόσθεσε επίσης ότι το διεκδικούμενο ποσό αντιπροσωπεύει την αξία όλων των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων της.

Οι αντιδράσεις στο Kirazli, που βρίσκεται σε μια δασική περιοχή κοντά στο όρος Ίδη, στην περιοχή του Μαρμαρά, άρχιχαν πριν από δύο χρόνια , λόγω των ισχυρισμών ότι η εταιρεία έκοψε περισσότερα δέντρα από όσα προέβλεπε η σύμβασή της. Και κορυφώθηκαν μετά τα δημοσιεύματα ότι η εταιρεία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει κυανιούχα.

Η Alamos Gold αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση απέτυχε να χορηγήσει την τακτική ανανέωση των αδειών εξόρυξης κατά τους 18 μήνες από τη λήξη της.

«Η μη ανανέωση των αδειών εξόρυξης της εταιρείας θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πάνω από μισό δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μελλοντικά οικονομικά οφέλη για τη Δημοκρατία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και άλλων εσόδων, και χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Τουρκία», δήλωσε η Alamos.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή