Σε δυο κυρίως φάσεις φάσεις θα ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία η χώρα μας συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων.

Η πρώτη ομάδα ξενοδοχείων αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της κοντά στην ημερομηνία της 14ης Μαΐου, της ημέρας που η χώρα μας ανοίγει επίσημα τη τουριστική σεζόν και η δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει στις αρχές Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται κάποια ξενοδοχεία να ξεκινήσουν και λίγο αργότερα προς το τέλος του ίδιου μήνα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η ζήτηση.

«Ανοίγουμε 14/5 αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρτης Θεοχάρης πρόσφατα στη Βουλή μιλώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Όμως συμπλήρωσε «δεν ανοίγουμε με ένα διακόπτη. Επειδή πρέπει να δείχνουμε ότι ετοιμαζόμαστε ξεκινάμε σταδιακά στέλνοντας μήνυμα στην διεθνή αγορά ότι ξεκινήσαμε».

Έτσι προηγήθηκε το «πειραματικό άνοιγμα» της 19ης Απριλίου, από τις χώρες μέλη της ΕΕ και άλλες πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ) σε εννέα αεροδρόμια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα).

ÌÕÊÏÍÏÓ-

Οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι Α) εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή Β) στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχουν αρκετές πτήσεις όπως επίσης ότι και πολλές από τις προαναφερόμενε χώρες έχουν ακόμη κλειστά τα σύνορά τους και δεν επιτρέπουν τα ταξίδια, οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν αναμένουν ικανό αριθμό τουριστών αυτή την περιοδο και για αυτό προετοιμάζουν τις μονάδες τους είτε για το επίσημο άνοιγμα της 14η Μαίου είτε για λίγο αργότερα.

Ενδεικτικά ο όμιλος Aldemar έχει δρομολογήσει το άνοιγμα των Αldemar Knossos Royal για 14 Μαΐου και Aldemar Royal Mare για 5 Ιουνίου.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος η εικόνα των κρατήσεων είναι ασαφής, όσο ασαφές παραμένει το ποιες αγορές και πότε θα ανοίξουν για την Ελλάδα. Ζήτηση και έντονο ενδιαφέρον υπάρχει, το οποίο δυστυχώς όσο ισχύουν τα παραπάνω δεν μετουσιώνεται σε κρατήσεις.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει πρόγραμμα πτήσεων γιατί πολλοί από όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη την εικόνα για το άνοιγμα και επίσης πολλές μονάδες δεν έχουν ανακοινώσει το άνοιγμά τους. Είναι προφανές, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κάνει το καλύτερο και ταχύτερο άνοιγμα με δεδομένη την υγειονομική κατάσταση.

Από την άλλη, ακόμα και σήμερα δεν βρισκόμαστε σε ιδανικό επίπεδο από υγειονομικής πλευράς. Πάντως, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι έτοιμες, ενώ έχουν αποδείξει τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα τους με την επιτυχημένη περσινή λειτουργία με τα πρωτόκολλα covid.

Αναμένουμε ανακοινώσεις, αλλά και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου και του ΕΟΤ, που δείχνουν αξιοσημείωτη κινητικότητα!!

Στο όμιλο Sani/Ikos, το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει σε τρεις φάσεις. Τα Sani ανοίγουν τις 14 Μαΐου, τα Ikos Resorts τρεις ημέρες μετά στις 17 Μαΐου ενώ μένουν και δυο ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τις 27 Μαΐου. Όπως σημειώνει ο κ. Αντώνης Αβδελάς Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ των Sani Resort /Ikos Resorts, οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και έχουν πιάσει σχεδόν τις κρατήσεις του 2019. Ο ίδιος προσθέτει ότι και πέρσι επίσης μια δύσκολη χρονιά τα ξενοδοχεία του ομίλου είχαν πολλούς repeaters κάτι που αναμένεται και φέτος καθώς οι επισκέπτες των ξενοδοχείων του Ομίλου αισθάνονται ασφαλείς.

Στην Σκιάθο πολλά ξενοδοχεία θα ανοίξουν αρχές Ιουνίου. Όπως σημειώνει η Βιβή Ναθαναηλίδου, Managing Director του ELIVI SKIATHOS το ξενοδοχείο που διευθύνει θα καλωσορίσει τους πρώτους επισκέπτες αρχές Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με την Commercial Director του ξενοδοχείου, Λένα Βελισσαρίδου, οι αγορές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ρουμανία, ενώ οι περισσότερες κρατήσεις προσανατολίζονται από τον Ιούλιο και μετά. Βέβαια, ιδιαίτερα σημαντική για εμάς είναι και η ελληνική αγορά, που όπως και πέρυσι, φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της επισκεψιμότητάς μας, συμπληρώνει.

Στα Δωδεκάνησα η εικόνα είναι ανάλογη καθώς όπως σημειώνει ο κ. Άρης Σουλούνιας, CEO COLOSSOS S.A., και Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε) αρχές Ιουνίου θα λειτουργήσουν και τα δύο ξενοδοχεία της εταιρείας στη Ρόδο, το παραθαλάσσιο Amada Colossos Resort στην Καλλιθέα και το Rodos Park Suites & Spa στην καρδιά της πόλης. Αυτήν την περίοδο, λέει ο κ. Σουλούνιας, διαπιστώνεται επιθυμία για ταξίδια που ακόμα δε μεταφράζεται σε κρατήσεις.

Το επόμενο διάστημα με τη σταθεροποίηση του δείκτη εμβολιασμών, αναμένουμε σταθερή ροή κρατήσεων, προσθέτει και συμπληρώνει ότι από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Οκτώβριο προβλέπεται ικανοποιητική αύξηση κρατήσεων τόσο στη Ρόδο όσο και στην Ελλάδα.

Στη Λακωνία η κα . Μαρίνα Εφραίμογλου, Ιδρύτρια του Euphoria Retreat περιμένει να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες από μέσα Μαΐου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των ίδιων αλλά και του προσωπικού. Εκτιμούμε ότι τους πρώτους μήνες θα δούμε έντονη κινητικότητα από την ελληνική αγορά, αλλά και από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, ενώ βασικές μας αγορές όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, κλπ. θα επανέλθουν σε ζήτηση όταν το τοπίο των ταξιδιωτικών περιορισμών ξεκαθαρίσει, συμπληρώνει ο Χρήστος Λουράντος, Γενικός Διευθυντής του Euphoria Retreat.

Tui: Πρώτη η Ελλάδα σε κρατήσεις

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό.

Όπως σημειώνει στον ot.gr ο διευθυντής επικοινωνίας της Tui κ. Βαγγέλης Γεωργίου η Ελλάδα είναι σε πρώτη ζήτηση και ακολουθεί η Ισπανία. Επίσης η Τουρκία έχει υποχωρήσει σε πιο πίσω θέσεις.

Ένα μέρος της ζήτησης αφορά τις περυσινές κρατήσεις που δεν υλοποιήθηκαν υπάρχουν όμως και πολλές νέες. Όμως η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνει την υλοποίηση όλων των σχεδίων, τονίζει ο κ. Γεωργίου και προσθέτει ότι δεν αποκλείεται στο μέσον της σεζόν να παρατηρηθεί έντονη άνοδος της ζήτησης λόγω της λαχτάρας του ευρωπαίου να ταξιδέψει.

Σε κάθε περίπτωση καταλήγει ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και επιλέγει πρωτίστως την Ελλάδα γεγονός που σημαίνει ότι το προϊόν είναι πολύ καλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός