Ελαφρώς «τσιμπημένη» είναι η κίνηση για τα νησιά με τα πλοία από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου, αυτές τις ημέρες και εν όψει των εορτών του Πάσχα, αλλά πολύ χαμηλότερη βέβαια, συγκρινόμενη με συνθήκες κανονικότητας προηγούμενων χρόνων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εντείνει τους ελέγχους με αποτέλεσμα, όπως λέγεται, στο λιμάνι του Πειραιά να έχουν καταγραφεί και πολλά «απαγορευτικά» σε επιβάτες αλλά και ΙΧ από τους άνδρες του Λιμενικού καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έφεραν τα νόμιμα έγγραφα για τις μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση με πλοίο επιτρέπεται για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο κατοικίας και για τους διαζευγμένους γονείς που θέλουν να επισκεφτούν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοΐας, η κίνηση παραμένει πολύ μειωμένη σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια, προ πανδημίας, όταν το Σάββατο του Λαζάρου μπορεί να μετακινούνταν με ένα πλοίο ίσως και 2.000 άτομα, ενώ τώρα μπορεί να φτάνουν τους 400. Ωστόσο, σε σύγκριση με μια – δυο εβδομάδες νωρίτερα, καταγράφεται κάποια κινητικότητα καθώς εμφανίζονται πολλοί επιβάτες με έγγραφα που τους δίνουν το δικαίωμα της μετακίνησης.

Επίσης παρατηρείται κάποια τάση μεγαλύτερης κινητικότητας στη μεταφορά φορτηγών καθώς ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν από τις 14 Μαΐου, μεταφέρονται τα τελευταία απαραίτητα υλικά για την ανακαίνιση των τουριστικών επιχειρήσεων ενώ έχει αρχίσει και ο εφοδιασμός των τουριστικών μονάδων και των επιχειρήσεων εστίασης.

Παράλληλα το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την πανδημία Covid-19 και της ειδικότερης μέριμνας για την υγειονομική ασφάλεια των ναυτικών, το ΥΝΑΝΠ σε συνεργασία με το ΝΑΤ δημιούργησαν σε χρόνο ρεκόρ μία πλατφόρμα αντίστοιχη του ΕΡΓΑΝΗ, στην οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες θα μπορούν να καταχωρούν τους ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία τους προκειμένου να έχουν και αυτοί το δικαίωμα της δωρεάν προμήθειας SELF TEST.

Σημειώνεται ότι οι ναυτικοί δεν εντάσσονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας μιας άλλης πλατφόρμας. Η βάση αυτή θα είναι συνδεδεμένη με την αντίστοιχη του ΗΔΙΚΑ, ενώ το αποτέλεσμα θα καταχωρείται στην ίδια βάση η οποία θα είναι φιλική στο χρήστη ακόμα και από κινητό τηλέφωνο. Ήδη, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία (Υγείας, Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Εργασίας) έχει προωθήσει κοινή υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News