Στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι αγορές. Άλλωστε, μπορεί οι επενδυτές να μην περιμένουν αλλαγές  στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, όμως παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις από τον Τζερόμ Πάουελ.

Πραγματικά, όλη η προσοχή είναι από τώρα στραμμένη στην αυριανή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μετά το  πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο οποίος στην τοποθέτηση του θα σχολιάσει την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και το επίμαχο θέμα της πιθανής ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, που είναι και αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την αγορά. Κι αυτό διότι τυχόν συσσώρευση των πληθωριστικών πιέσεων θα θεωρηθεί ως προάγγελος μιας ενδεχόμενης αλλαγής πορείας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία θα πιεστεί να περικόψει το γενναίο, ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Βέβαια, μόλις δύο εβδομάδες πριν ο Πάουελ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, είχε παραδεχτεί πως «είναι πολύ απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια φέτος», καθώς προτεραιότητα της Fed παραμένει η τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης και η ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας και όχι τυχόν πιέσεις στον πληθωρισμό. Όμως, οι  θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας με τα πακέτα στήριξης του νέου Λευκού Οίκου να ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το αν η Fed αποφασίσει τελικά να… σηκώσει χειρόφρενο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι φόβοι αυτοί αναζωπυρώθηκαν στις αγορές, την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά να μειώσει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί κρίνοντας πως η οικονομία του Καναδά βελτιώνεται. Μάλιστα, έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα χώρας-μέλους του G7 που ξεκίνησε την απόσυρση των μέτρων σύγκρισης.

Στις πιο πρόσφατες οικονομικές εκτιμήσεις της Fed, οι αμερικανικοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να εκτιναχθούν στο 6,5% για τη φετινή χρονιά, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1984.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed περιμένει άλμα του δείκτη ίσως και πάνω από το όριο του 2%, όμως επιμένει ότι οι πιέσεις στα επίπεδα των τιμών είναι ελεγχόμενες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]