Με μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των πλουσίων, από 23% χθες σε σχεδόν τουλάχιστον 37% ή και παραπάνω και σε αύξηση της φορολογίας επιχειρήσεων από 21% σε 28% σχεδιάζει να προχωρήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλάζοντας άρδην το φορολογικό σκηνικό στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο αυτό το επεξεργάζεται ο αμερικανός πρόεδρος στην προσπάθεια να μειώσει την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και κυρίως να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του για στήριξη της οικονομίας με επενδύσεις σε υποδομές και απασχόλησης, ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων.

Η τελική μορφή του σχεδίου βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση, αλλά οι βασικές πτυχές του διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο δείχνοντας ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της φορολογίας από της δεκαετίας του 1970.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και γίνεται μεγαλύτερο επειδή ο Μπάιντεν θα πρέπει να περάσει το σχέδιό του τόσο από τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών είναι ευαίσθητες. Οι τελικές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στο Κογκρέσο στις 28 Απριλίου.

Ουσιαστικά ο Μπάιντεν εξετάζει να διπλασιάσει σχεδόν τη φορολογία κερδών κεφαλαίου στο 36,9% σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε πρώτο το Bloomberg. Η αύξηση αυτή αφορά όσους κερδίζουν κάθε χρόνο από ένα εκατ. δολάρια και πάνω. Μπορεί το ποσοστό των αμερικανών φορολογουμένων που δηλώνει κάθε χρόνο προσαρμοσμένες συνολικές αποδοχές πάνω από ένα εκατ δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, να είναι μικρό (0,32%), αλλά οι αντιδράσεις είναι ήδη μεγάλες στις ΗΠΑ.

Εάν στο ποσοστό αυτό προστεθεί κι ένα 3,8% που επιβάλλεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να πληρωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης Obamacare, τότε το συνολικό ποσοστό για τους πλουσίους φτάνει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Μέχρι σήμερα οι μισθοί φορολογούνταν με υψηλότερα ποσοστά από τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Μάλιστα για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικές πολιτείες όπου η τοπική φορολογία είναι ακόμη πιο υψηλή, οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%. Για τους Νεοϋορκέζους για παράδειγμα, ο συνδυασμένος νέος φόρος κερδών κεφαλαίου σε συνδυασμό με τον πολιτειακό φόρο θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το 52%. Για τους Καλιφορνέζους, θα μπορούσε να είναι ακόμη και πάνω από 56%.

Συναγερμούς στους κροίσους

Εάν τελικά γίνει αυτό, τότε αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά οι επενδυτικές στρατηγικές των πιο πλουσίων αμερικανών και να ξεκινήσει ξανά έντονη πολιτική διαμάχη για το κατά πόσο συνδέονται οι φόροι με την ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης θα γίνουν πιο ακριβές οι γονικές παροχές και κληρονομίες των πλουσίων.

Κι αυτό επειδή επιπλέον μέτρα που εξετάζει να παρουσιάσει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι η μεγαλύτερη φορολογία ακινήτων για τους πλουσίους. Ο Μπάιντεν είχε πει προεκλογικά ότι όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 400.000 δολάρια πρέπει να περιμένουν ότι θα καταβάλλουν υψηλότερους φόρους. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδια για αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων οι οποίες προορίζονται να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία του Μπάιντεν το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλες επενδύσεις για υποδομές και αφορά συνολικά χρηματοδοτήσεις περίπου 2,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους έχουν επιμείνει να διατηρηθούν οι φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις που αποφασίστηκαν το 2017 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποστήριξαν ότι το τρέχον πλαίσιο φορολογίας κερδών κεφαλαίου προωθεί τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Πολλά θα κριθούν στο Κογκρέσο από τους πιο κεντρώους Δημοκρατικούς οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν τελικά θα υπερψηφίσουν ένα τέτοιο σχέδιο. Οι ισορροπίες των δύο πολιτικών κομμάτων είναι μοιρασμένες και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Μια σημαντική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη κεφαλαίου θα μπορούσε να αποτελέσει δίλημμα για τους Δημοκρατικούς εκείνους που εκπροσωπούν στις εκλογικές τους περιφέρειες άτομα με υψηλό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοκρατικών εκείνων που συνέβαλαν στη συγκέντρωση ψήφων για το κόμμα των Δημοκρατικών στα προάστια όπου κατοικούν πολλοί πιο πλούσιοι.

Η πολύ μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών και των ακινήτων κατά το τελευταίο έτος παρά την πανδημία φέρεται να ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της ομάδας του Μπάιντεν να εφαρμόσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της προεκλογικής του εκστρατείας και να επιβάλλει υψηλότερους φόρους τους πιο πλούσιους. Ο αμερικανός πρόεδρος στοιχηματίζει ότι η πρωτοβουλία θα κερδίσει αρκετή στήριξη για να περάσει από τη Γερουσία, όπου δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε μία ψήφο Δημοκρατικών. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων ίσως τα πράγματα να είναι πιο εύκολα. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να παρουσιαστούν και στα δύο σώματα ως ενιαία δύναμη στηρίζοντας τις θέσεις τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ