Διάφορες τουρκικές εταιρείες που επιδιώκουν να εισαγάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχουν διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τον ενεργειακό γίγαντα Gazprom, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν σε τουρκικά ΜΜΕ, καθώς οι μακροχρόνιες συμβάσεις μεταξύ των δύο χωρών λήγουν φέτος και η Τουρκία αναμένει πιο ανταγωνιστικές τιμές, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η DailySabah.

Η Τουρκία έχει επί του παρόντος συμβόλαιο για 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού TurkStream από τη Ρωσία, 4 δισ. εκ των οποίων εισάγονται από τον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα από την κρατική εταιρεία πετρελαϊκών αγωγών (BOTAŞ).

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα HaberTürk, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gama Holding, AKSA και Demirören έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Gazprom.

«Πραγματοποιούνται συνομιλίες με τους διευθυντές της Gazprom. Πολλές εταιρείες από την Τουρκία ενδιαφέρονται πολύ για τις εισαγωγές φυσικού αερίου», δήλωσε στην έκθεση ένας αξιωματούχος που δεν έχει κατονομαστεί.

Το ερώτημα είναι η τιμή εισαγωγής και η ποσότητα του φυσικού αερίου, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αγωγός TurkStream αποτέλεσε ορόσημο μεταξύ των δύο χωρών και ένα εξαιρετικό παράδειγμα της τουρκο-ρωσικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Όχι μόνο μετέφερε φυσικό αέριο στην τουρκική αγορά αλλά και συνολικά 5,8 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη χωρίς διακοπή, σε ένα χρόνο μετά ολοκλήρωση της κατασκευής και της έναρξης λειτουργίας, που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ το 2019.

Δύο θαλάσσιες γραμμές

Ο αγωγος TurkStream αποτελείται από δύο θαλάσσιες γραμμές 930 χιλιομέτρων (578 μίλια) που εκτείνονται από τη ρωσική πόλη Anapa έως την περιοχή Κιγικόγ της Τουρκίας στο Κιρκλάρελι και δύο ξεχωριστές σταθερές γραμμές 142 και 70 χιλιομέτρων η καθεμία. Κάθε γραμμή του TurkStream έχει χωρητικότητα 15,75 bcm, καθιστώντας τη συνολική χωρητικότητα του αγωγού 31,5 bcm, με τη μια γραμμή να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία και την άλλη σε ευρωπαϊκές αγορές.

Τον Δεκέμβριο του 2020, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν επίσης ότι η Gazprom ήταν σε συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους της για τη μεταφορά παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream σε περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) – των οποίων οι εισαγωγές έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των χαμηλότερων τιμών – για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, προσδοκά να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες εισαγωγής φυσικού αερίου με χώρες όπως η Ρωσία, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Να σημειωθεί πάντως ότι χάρη τόσο στην άνοδο της εγχώριας παραγωγής στην Τουρκία όσο και στις φθηνότερες εισαγωγές LNG, η Gazprom άρχισε να χάνει το μερίδιό της στην κάποτε πολλά υποσχόμενη αγορά, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο στις εξαγωγές της από τη δεκαετία του 1990.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή