Η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης παραμένει ουσιώδης για την μείωση της αβεβαιότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης και κατ΄ επέκταση υποβοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας σταθερότητα τιμών μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο οικονομικό δελτίο της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η αναμενόμενη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενισχύουν την προσδοκία μιας σταθερής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια τουα 2021. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και της αύξησης του ενεργειακού τιμαρίθμου. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις τιμών παραμένουν υποτονικές και στο πλαίσιο της σημαντικής οικονομικής χαλαρότητας και της ασθενούς ζήτησης. Μεσοπρόθεσμα, η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να στηριχθεί στην ανάκαμψη της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τα πακέτα στήριξης.

Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παρέμειναν σταθερές πρόσφατα μετά την αύξηση των επιτοκίων της αγοράς στις αρχές του έτους, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν. Σ΄αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να επιβεβαιώσει την πολύ υποστηρικτική νομισματική πολιτική της στάση.

Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδά τους, ή να υποχωρήσουν μέχρις ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά, ή κάτω από τον στόχο του 2%. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 1,8 τρισ ευρώ τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση έως ότου το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει. Μάλιστα, οι αγορές ενεργητικού θα συνεχιστούν αυτό το τρίμηνο με υψηλότερο ρυθμό απ΄ ό,τι στις αρχές του έτους.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να επαναπροσδιορίσει το ύψος της παρέμβασής της στις αγορές εαν αυτό κριθεί απαραίτητο για να εξουδετερώσει το αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει τις πληρωμές απο τις ωριμάνσεις χρεογράφων που αγοράστηκαν μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2023.

Οι καθαρές αγορές ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ θα γίνονται με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ ευρώ και θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις πληρωμές από ωριμάνσεις χρεογράφων του ίδιου προγράμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή