Ανάσα παίρνει σταδιακά η αγορά, με το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων, με το λιανεμπόριο και την εστίαση να αναμένουν αυτό το Σαββατοκύριακο : η μεν εστίαση καθώς είναι το πρώτο ΣΚ που θα είναι ανοικτή μετά το λοκντάουν, το δε λιανεμπόριο επειδή την Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα και μάλιστα εν μέσω ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Τη Δευτέρα επίσης, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επιπλέον «ανάσα» για τι επιχειρήσεις του πολύπαθου αυτού κλάδου συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης περίπου 34.000 από τις 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου θα ωφεληθούν.

Αναφορικά τώρα, με τα όσα επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες.

Από την ίδια ημέρα μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Την Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με βεβαίωση αρνητικού self test για μαθητές, καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.

Από τις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.

Επίσης από τις 10 Μαΐου ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και αρχίζουν και πάλι ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου, λόγω της αργίας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ξεκίνησαν από την Τετάρτη 5 Μαΐου και θα λήξουν το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 ενώ, προαιρετικά, ανοικτά μπορούν να είναι τα τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο, την Κυριακή 9 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα λειτουργίας την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 έχουν επίσης τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ).

Η Κυριακή, 9 Μαΐου είναι ουσιαστικά η πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων που μπορούν να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, καθώς ημερολογιακά η πρώτη Κυριακή ήταν η Κυριακή του Πάσχα.

Ο εμπορικός κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την εκπτωτική περίοδο και τα καταστήματα διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 70%. Οι εμπορικοί σύλλογοι με ανακοινώσεις τους υπενθυμίζουν, ότι κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή 9 Μαΐου, η νομοθεσία προβλέπει ότι: Αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες