Μισογεμάτο είδαν οι επενδυτές το ποτήρι των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στη Σκοτία, δεδομένου πως το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) βγήκε μεν κερδισμένο από την κάλπη, αλλά δεν κατάφερε να διασφαλίσει αυτοδυναμία. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την κάθετη άρνηση της Ντάουινγκ Στριτ να επιτρέψει νέο δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής σημαίνει πως οι όποιες αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή για την ώρα απομακρύνονται ή τουλάχιστον θα αργήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η στερλίνα εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο, στα 1,4134 δολάρια. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου ανέβηκαν κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,81%.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές δεν εφησυχάζουν, με τους ίδιους τους αναλυτές να επισημαίνουν πως ο κίνδυνος για την στερλίνα δεν έχει παρέλθει. Μάλιστα σε νέο σημείωμα της η Rabobank «βλέπει» αυξημένη αστάθεια για τη στερλίνα τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες.

Το πρόβλημα είναι πως ναι μεν το SNP έχασε την αυτοδυναμία για μόλις μία έδρα, συγκεντρώνοντας 64 από τις 129 έδρες, όμως έχει πιθανούς εταίρους για το σχηματισμό μιας νέας τοπικής κυβέρνησης που θα έχει σαφή κατεύθυνση υπέρ της απόσχισης. Μια πρώτη εύλογη λύση είναι το κόμμα των Πρασίνων.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν η κυβέρνηση του Μπορίς Τζόνσον επιμένει να αρνείται να συζητά κάθε πιθανότητα για νέο δημοψήφισμα, η ενδυνάμωση των δυνάμεων των αυτονομιστών προμηνύει την έναρξη ενός παρατεταμένου «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ του Χόλυρουντ και του Γουέστμινστερ που θα κρατήσει ζωντανή την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι δε, εξαιρετικά πιθανό η διαμάχη αυτή να οδηγηθεί στα δικαστήρια, εφόσον η νέα τοπική κυβέρνηση υπό τη μαχητική Νικόλα Στάρτζον επιδιώξει να αμφισβητήσει το «όχι» του Λονδίνου στο δικαίωμα της Σκοτίας να θελήσει να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα.

Η ίδια η Στάρτζον, εξάλλου, έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο για το νέο δημοψήφισμα είναι ήδη στο συρτάρι της και μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης σκοπεύει να το φέρει προς ψήφιση στο νέο Σώμα. Μάλιστα βασικό επιχείρημα της δε, είναι πως οι συνθήκες πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς έχει μεσολαβήσει το Brexit, για το οποίο οι Σκοτζέζοι διαφώνησαν ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. κατά το μοιραίο δημοψήφισμα του 2016.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές