Φυσιολογική διόρθωση ή αλλαγή σκηνικού; Η ξαφνική και απότομη πτώση των μετοχών τεχνολογίας στα παγκόσμια χρηματιστήρια που άρχισε τη Δευτέρα στη Wall Street και επεκτάθηκε στην Ασία και την Ευρώπη σήμερα, αποκάλυψε την αγχώδη πλευρά των επενδυτών που νιώθουν την πίεση του πληθωρισμού και των διευρυμένων αποτιμήσεων να ενισχύεται από τις νέες ενδείξεις για ρυθμιστικούς ελέγχους στην Κίνα.

Οι μετοχές γιγάντων της τεχνολογίας, όπως Taiwan Semiconductor Manufacturing και Samsumg Electronics έχασαν σημαντικό έδαφος αναγκάζοντας τον δείκτη MSCI στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια στον Nasdaq 100 υποχώρησan στην Ασία, με τον υποκείμενο δείκτη να έχει χάσει 2,6% της αξίας του τη Δευτέρα. Ο δείκτης Hang Seng Tech Index υποχώρησε κατά 4,5%, χάνοντας συνολικά 30% από τα υψηλά Φεβρουαρίου, με την μετοχή της Meituan να ηγείται της πτώσης.

Τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε επιφυλακή εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αύριο Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή υπερθέρμανση –εξέλιξη που ίσως οδηγήσει την Federal Reserve στην απόφαση να βάλει φρένο στις υπερ-υποστηρικτικές νομισματικές πολιτικές της παρά τα διαβεβαιώσεις διαμορφωτών πολιτικής ότι είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν βραχυχρόνιες εξάρσεις του τιμαρίθμου προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Οι μετοχές τεχνολογίας επωφελήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια να αναδείχθηκαν σε κορυφαίες επιλογές των επενδυτών το 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε έξαρση της ζήτησης για online υπηρεσίες. Τώρα, η ανησυχία αυξάνεται για το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν νομισματική πολιτική, μειώνοντας την ελκυστικότητα των μετοχών, των οποίων οι αποτιμήσεις βασίζονται στις προοπτικές μελλοντικής κερδοφορίας. Ωστόσο, το κλίμα αυτό διευκολύνει αρκετούς συμμετέχοντες στην αγορά να ρευστοποιήσουν κέρδη.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στο σενάριο του πληθωρισμού, με τις αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων και τις ελλείψεις επεξεργαστών στο κάδρο,» υποστηρίζει ο Γιάπ Γιουν Ρονγκ, αναλυτής στην IG Asia Pte. “Οι ανησυχίες για αυξημένο πληθωρισμό ίσως επηρεάσουν τις μετοχές ανάπτυξης δεδομένου ότι αρκετή από τη αξία τους πηγάζει από τα μελλοντικά κέρδη.»

Ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του κύματος πωλήσεων, δεδομένου ότι η μέση αποτίμησή του είναι 26 φορές των προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές