Ημέρα ορόσημο για πολλούς τομείς αποτελεί η ερχόμενη Παρακευή 14 Μαΐου, μετά τη χαλάρωση μιας σειράς μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: ο τουρισμός ανοίγει, διευκολύνεται το λιανεμπόριο, ανοίγουν οι αιτήσεις για την ενίσχυση της εστίασης και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

«Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουμε τον πρώτο σημαντικό στόχο της επιχείρησης Ελευθερία» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, παρουσιάζοντας την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα, με τις λιγοστές δυνάμεις της, έχει καταφέρει να έχει μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας και όλων σας».

Τουρισμός με σύμμαχο το Green Pass

Η χώρα ανοίγει τις πύλες στις 14 Μαΐου σε πολίτες άλλων χωρών, με συμμάχους το Green Pass+ και του συστήματος δειγματοληψίας.

Από την 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό ή Green Pass, που εξασφαλίζει τη διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Όσοι θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF 24 ώρες πριν από την άφιξή τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα δοθεί δυνατότητα να ενσωματώνεται το Green Pass+ στη φόρμα, ώστε να γίνεται η ταυτοποίηση πιο εύκολα.

Την ίδια στιγμή θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σύνορα που θα στηρίζονται στον αλγόριθμο EVA.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται αξιοποιώντας την περσινή εμπειρία, και θα στοχεύουν στον εντοπισμό ταξιδιωτών υψηλού ρίσκου.

Την ίδια ημέρα ανοίγουν υπό προϋποθέσεις και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό .

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Η μετακίνηση προς τα νησιά θα είναι πιο αυστηρή και θα γίνεται με τη χρήση του Green Pass.

Δηλαδή με πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών. Δεκτή θα γίνεται η βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες.

Εξαίρεση η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και Εύβοια.

Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Καταργούνται sms, click-in-a shop και το click away

Από την Παρασκευή καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032. Επίσης, το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Πιο αργά θα κλείνει η εστίαση

Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από 00.30 έως τις 05.00 γεγονός που θα σηματοδοτήσει και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση.
Την Παρασκευή επίσης θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων της κρατικής ενίσχυσης του Κλάδου της Εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31 Ιουλίου. Με την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο κάθε δικαιούχος, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού της χρηματοδότησης με τιμολόγια και αποδείξεις θα μπορεί να αιτηθεί ποσό ανάλογο με τις ανάγκες του. Η υποβολή των τιμολογίων για την επιδότηση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία