Με τους επενδυτές να δηλώνουν “μετανιωμένοι” για την ανεμελιά που επέδειξαν την προηγούμενη μέρα, άνοιξαν οι συναλλαγές πανευρωπαϊκά. Διότι γνωρίζοντας την εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (ετήσια άνοδος 4,6% και μηνιαία 0,8%) επέλεξαν να κλείσουν τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κέρδη της τάξης του +0,3% την Τετάρτη. Σήμερα οι απώλειες με το καλημέρα ήταν στο -1% για τους DAX και CAC σε πέντε λεπτά είχαν μεγαλώσει σε -1,4% και -1,2% αντίστοιχα και ο FTSE100 στο Λονδίνο ακολούθησε με το -1,42% στο όγδοο λεπτό της συνεδρίασης.

Η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι δυσκολίες πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού από τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ώθησαν ορισμένους επενδυτές στην εκτίμηση ότι θα κερδίσουν ποντάροντας σε μια παρατεταμένη άνοδο των τιμών καταναλωτή. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η μάλλον απίθανη προσδοκία, θα μπορούσε να οδηγήσει την Fed σε απόφαση για αύξηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι έχει υποδηλώσει. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν επωφεληθεί από το σχεδόν μηδενικού κόστους δανεισμό για περισσότερο από ένα χρόνο. Ένας αξιωματούχος της Fed, ο αντιπρόεδρος Richard Clarida, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα να μειώνει τις πολιτικές της χαλάρωσης.

H Wall Street χάλασε το το κλίμα

Η εικόνα που σχημάτισαν οι συναλλαγές στη Wall Street το βράδυ της Τετάρτης, επιβάρυναν τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς. Ωστόσο ο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι επιμένουν στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει άμεση αντίδραση της Fed στην εκτίναξη του πληθωρισμού κατά 4,6% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Ο οικονομολόγος Michael S. Hanson της JPMorgan συγκεκριμένα δήλωσε: «Πιθανότατα θα χρειαζόταν μια πολύ ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου, με σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις έως τον Μάρτιο και ειδικά τον Απρίλιο, για να ξεκινήσει η Fed συζήτηση για τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνάντησή της τον Ιούνιο. Συνεχίζουμε να περιμένουμε ότι η Fed θα αρχίσει να περιορίζει τον ρυθμό της αγοράς περιουσιακών στοιχείων στις αρχές του επόμενου έτους».

Έτσι ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Nasdaq προσπαθούσαν να διατηρήσουν ένα κέρδος +0,4%, τα ΣΜΕ του S&P 500 πρόσθεσαν +0,3%.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 ωστόσο, εξακολουθούσαν έχουν μεταβολή -0,7%, ενώ τα συμβόλαια του FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρούσαν -0,5%.

Για αυτό δεν είναι έκπληξη το φαινόμενο οι μετοχές της Siemens να πέφτουν -2,27%, με την Deutsche Bank με πτώση -2,6% τη SocGen στο -1,99%, Santander στο -1,4%, BNP Paribas -2,35% αλλά δείχνει τη διάσταση της διάθεση για ρίσκο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,82% την περασμένη συνεδρίαση, υποχωρεί στο πρώτο τέταρτο -1,26%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή -1,13% αφού κέρδισε την Τετάρτη +0,20%, ο CAC αντίστοιχη πτώση -1,15% με μεταβολή +0,19% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες -0,87% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,23%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,37% με επίδοση την προηγούμενη +0,23%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που κέρδισε +0,30% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 -0,99%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χθες υψηλότερα, εν μέσω συνεχιζόμενης αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η Commerzbank σημείωσε άνοδο 8,6%, από την επιστροφή στα κέρδη που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο. Η Bayer σημείωσε άνοδο 7,3%, αφού η εταιρεία ανέφερε αύξηση στα καθαρά τριμηνιαία κέρδη της. Η Deutsche Telekom σημείωσε άνοδο 3,1%, καθώς η εταιρεία αύξησε την καθοδήγηση για τα ετήσια κέρδη. Η Electricite de France παρουσίασε άνοδο 1,4%, αφού σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου. Εν τω μεταξύ, η Ubisoft Entertainment μειώθηκε κατά 11,1%, αφού η εταιρεία εξέδωσε προειδοποίηση για μείωση κέρδους.

Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται χαμηλότερα σήμερα το πρωί, παρακολουθώντας τις ημερήσιες απώλειες στη Wall Street. Στην Ιαπωνία, η Yamato Holdings και η Isetan Mitsukoshi Holdings έχουν πτώση 4,1% και 4,8%, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, η Sumitomo Mitsui Trust Holdings και η Seven & I Holdings σημείωσαν άνοδο 4,5% και 5,2% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ, η Longfor Group Holdings και η New World Development μειώθηκαν 1,9% και 2,1% αντίστοιχα. Ενώ η CLP Holdings και η Hong Kong & China Gas έχουν προσθέσει 0,1% και 0,5%, αντίστοιχα.

Χωρίς ενδιαφέρον τα προγραμματισμένα γεγονότα της ημέρας 

12:00 Ελλάδα: Ποσοστό ανεργίας,% Φεβρουαρίου

13:00 Ιρλανδία: Εναρμονισμένος ΔΤΚ,%  μηνιαία για τον Απρίλιο και ετησίως

15:30 ΗΠΑ: Νέες αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας, για  την εβδομάδα που τελείωσε στις 08 Μαΐου

15:30 ΗΠΑ: Δείκτης Τιμών Παραγωγού PPI, σε μηνιαία βάση για τον Απρίλιο και σε ετήσια

15:30 ΗΠΑ: Δομικός  Δείκτης Τιμών Παραγωγού σε μηνιαία βάση για τον Απρίλιο και σε ετήσια

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές