Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η αγορά φάνηκε να επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες στο πρώτο μέρος έναντι του τέλους του δεύτερου με την “επίθεση” εντολών πώλησης από θεσμικούς.

Ενδεχομένως επηρεάστηκαν από τη μονιμότητα των ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Διότι αυτές εκτίναξαν εξ αντανακλάσεως τις επιφυλάξεις των επενδυτών για μια πιθανή αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ αναφορικά με την πολιτική της για αγορές ομολόγων. Αυτές γίνονται ανά μήνα σε μεγάλο δε ποσοστό αφορούν τα Ιταλικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθετήθηκε λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη από την πανδημία. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν μια εκτίναξη των αποδόσεων στα Ιταλικά και τα Ελληνικά ομόλογα αναφοράς με μεγαλύτερη αυτή των Ιταλικών. Όταν οι αποδόσεις αυξάνονται η τιμή των αντίστοιχων ομολόγων πέφτει δηλαδή οι διαχειριστές ξεπουλάνε θέσεις τους σε αυτά.

Το τέλος της συνεδρίασης στην Αθήνα, που σφραγίστηκε από ρευστοποιήσεις θέσεων στο τελευταίο τέταρτο και στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, έλαβε χώρα όταν τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη φάνηκε πως αναζητούσαν πυθμένα. Έτσι αρκετοί θεώρησαν πως η τάση φυγής από το ρίσκο είχε σχέση με την εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς τη δεδομένη ώρα. Αργότερα οι απώλειες των βασικών δεικτών των ΗΠΑ μειώθηκαν και η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωζώνης έφερε μηδενική μεταβολή στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600.

Σήμερα πάντως στις ασιατικές αγορές οι μετοχικές αξίες είχαν υπολογίσιμη άνοδο μετά από μια υποτονική συνεδρίαση στη Wall Street με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να στέλνουν την τιμή του χρυσού σε κορυφή σε βάθος τριών μηνών.

Στα της εγχώριας αγοράς, σήμερα αναμένονται τα εταιρικά αποτελέσματα της ΕΛΧΑ και της ΦΡΛΚ.

Η συσσώρευση για μερικούς παράγοντες της αγοράς είναι αναγκαία κατάσταση, ενώ υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που ανέφεραν ότι μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να αναλώνεται σε κλεισίματα πέριξ των 900 μονάδων, όμως οι εταιρίες συντηρούν μια θετική ειδησεογραφία από αποτελέσματα και επιχειρηματικές ειδήσεις και αυτό ‘εξαργυρώνεται’ στο ταμπλό, συντηρώντας το ενδιαφέρον και δείχνοντας ότι το Χ.Α. έχει αποκτήσει αντανακλαστικά. Η συντηρητική σχολή σκέψης επιμένει ότι η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να βγάζει κόπωση, ιδιαίτερα στις θεωρούμενες μετοχές με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας για την τιμή των βασικών δεικτών, οι βοήθειες των οποίων θεωρούνται απαραίτητες, προκειμένου οι δείκτες του ΧΑ, να διεκδικήσουν υψηλότερα επίπεδα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει: Τόσο η πραγματική Οικονομία, όσο και το Χρηματιστήριο, είναι υποεπενδεδυμένα σε “μεγάλη εικόνα”. Την περίοδο του 1999, που χαρακτηρίστηκε “φούσκα”, η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ είχε προσεγγίσει το 200% (σ.σ τόσο είναι φέτος και στη Wall Street) και σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 35%, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των Αγορών της Ευρώπης, σε μια Χώρα που αναμένει επενδυτική έκρηξη, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, τα επόμενα έξι χρόνια.

Μπορεί το επίπεδο των 900 μονάδων, στην Αγορά της Αθήνας, να μοιάζει “στοιχειωμένο”, όμως οι επιμέρους μετοχές και ειδικά εκείνες που έχουν λαμπρό μέλλον στην περίοδο ανάκαμψης που ακολουθεί (Κατασκευές, Πληροφορική, ενέργεια, κ.α) υπεραποδίδουν σημαντικά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Εγχώριων και Ξένων Επενδυτών. Βρισκόμαστε στη φάση που τα θεμελιώδη παίζουν μικρότερο ρόλο σε σχέση με τη ρευστότητα και τις θετικές προσδοκίες, όπως αυτές διατυπώνονται από τους Επιχειρηματίες της Χώρας και τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Πλέον και η Ποντοπόρος Ναυτιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεσμού, τολμάει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. με την εισηγμένη στον NASDAQ, “Costamare”, να το δοκιμάζει στις 19 – 21 του μήνα. Από την άλλη, οι δηλώσεις από σημαντικά Στελέχη Επιχειρήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήταν ενδεικτικές για τι θα πρέπει να περιμένουμε από την Ελληνική Οικονομία στο μέλλον, ενώ όλο και περισσότεροι Αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπεραποδώσει τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους