Λιγότερο από 60 ημέρες έχουν οι εισηγμένες εταιρείες για να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις και τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας εταιρικής διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, από τις 17 Ιουλίου 2021 αρχίζει η ισχύς του νόμου 4706/2020 με τίτλο «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις» ο οποίος αντικαθιστά τον νόμο 3016/2002.

Με τον νέο νόμο καθίσταται υποχρεωτικό ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών, όπως η θέσπιση Πολιτικής Καταλληλότητας για την επιλογή των μελών και τη συγκρότηση του ΔΣ, η υιοθέτηση Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς και η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου και η αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων των μελών του ΔΣ.

Οι Γενικές Συνελεύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο αυτό διάστημα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κριτήρια επιλογής των μελών των νέων ΔΣ τους θα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον νέο νόμο και την Εγκύκλιο 60 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που προβλέπει συμμετοχή γυναικών στο 25%, ανεξαρτησία των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ, σύσταση των απαιτούμενων από το νόμο επιτροπών, σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με το νέο πλαίσιο κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος ενισχύει την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ελέγχου και επιπλέον θεσπίζει δύο νέες επιτροπές, την Επιτροπή Αποδοχών και την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, στοχεύοντας στη διασφάλιση της διαφάνειας στην εταιρική διακυβέρνηση.

Επιπλέον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των μετόχων της εταιρείας. Στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρχει η υποχρέωση ενημέρωσης σχετικά με τα υποψήφια μέλη του ΔΣ με ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας της αιτιολόγησης της πρότασης κάθε υποψήφιου μέλους, του βιογραφικού του σημειώματος και της συνδρομής των κριτηρίων τόσο του νόμου όσο και της Πολιτικής Καταλληλότητας. Η ανάρτηση διενεργείται το αργότερο 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση που θα προχωρήσει σε εκλογή των μελών αυτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη εκδώσει κανονιστικές αποφάσεις και Κατευθυντήριες Γραμμές για ειδικότερα θέματα που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να συμβάλλει στην έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία των εισηγμένων εταιρειών.

Δείτε την επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις