Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τους υγειονομικούς αλλά και για όσους εργάζονται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Τα 400 στελέχη της ΕΜΑΚ που με διαταγή του αρχηγού της πυροσβεστικής υποχρεώνονται σε εμβολιασμό, ανοίγουν και τον δρόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας.

Εμβόλιο αλλιώς μετάθεση

Η διαταγή για υποχρεωτικό εμβολιασμό εκδόθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος Στέφανο Κολοκούρη, όπου και διευκρινίζεται ότι αυτό γίνεται για επιχειρησιακούς λόγους, καθώς η συγκεκριμένη ειδική μονάδα οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο τον κόσμο. Όποιος δεν κάνει το εμβόλιο θα μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία.

«Γνωστοποιείται ότι μετά την κοινοποίηση της παρούσης διαταγής θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».

Σοβαρές ενστάσεις για την ουσία της απόφασης διατυπώνουν οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα καθώς, όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, δε απολύεται αλλά μετατίθεται.

«Είναι απολύτως σύμφωνη και με την νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020 που επιτρέπει στις διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να προστατέψουν την ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία να επιβληθούν κάποιες υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός», σημειώνει ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων όπως οι υγειονομικοί που έχουν άμεση έκθεση στην πανδημία.

Ο εμβολιασμός από την αρχή θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάχτυλος.

Εκτός από τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας, σε εμβολιασμό ενδέχεται να υποχρεωθούν εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα ΜΜΜ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης