Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατεθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Colonial Pipeline, αναφορικά με την κυβερνοεπίθεση που δέθηκε η εταιρεία του και προκάλεσε εξαήμερο κλείσιμο του αγωγού που παραδίδει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του ντίζελ και της βενζίνης που καταναλώνεται στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών .

Ο Joseph Blount, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Colonial Pipeline για σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα συμμετάσχει σε μια διαδικτυακή ακρόαση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας με τίτλο “Cyber ​​Threats in the Pipeline: Using Lessons from the Colonial Ransomware Attack to Defend Critical Infrastructure” στις 9 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Bennie Thompson .

Η επίθεση στην Colonial Pipeline – την οποία το FBI απέδωσε σε μια εγκληματική συμμορία που ονομάζεται DarkSide – πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ransomware και προκάλεσε ελλείψεις στην αγορά και αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

«Το Κογκρέσο πρέπει να έχει πλήρη κατανόηση του τι συνέβη στα δίκτυα της Colonial Pipeline, πώς λάβαμε αποφάσεις σχετικά με την καταβολη των λύτρων και πώς αξιοποιήσαμε την υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα”, δήλωσε ο Thompson.

«Γιατί πληρώσαμε τα λύτρα»

Την Τετάρτη, ο Blount είπε στη Wall Street Journal ότι η εταιρεία πλήρωσε λύτρα 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων στους χάκερ, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού.

«Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση (…) Ομολογώ ότι δεν ένιωσα άνετα με το να βλέπω χρήματα να εξανεμίζονται και να κατευθύνονται προς σε τέτοιους ανθρώπους», δήλωσε ο Τζόζεφ Μπλαντ σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, προσθέτοντας παράλληλα, ότι «αυτό ήταν το σωστό να κάνουμε για τη χώρα».

Ο Μπλαντ υπεραμύνθηκε της απόφασής του, λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλος αποτελεσματικότερος τρόπος για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές του, και να αρχίσει η ροή καυσίμων προς την ανατολική ακτή. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και για τον τρόπο πληρωμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αμερικανικό Τύπο διέρρευσε ότι τα λύτρα πληρώθηκαν σε bitcoin, προκειμένου να μην μπορούν οι αρχές να εντοπίσουν τους εκβιαστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή