Για τέσσερις προκλήσεις οι οποίες αναδεικνύονται μετά την παναδημία και τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη συλλογικά για να επιτευχθεί υψηλή, ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λισαβόνα.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε: «Η Ευρώπη αντιμετώπισε τις οικονομικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, έχουμε προκλήσεις μπροστά μας. Καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε συλλογικά: Πρώτον, πρέπει να συνεχίσουμε την ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική. Δεύτερον, να μετατοπίσουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης. Τρίτον, να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το Ταμείο Ανάκαμψης, το ταχύτερο δυνατό, μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Πέμπτον, πρέπει να επανεξετάσουμε το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.

Εάν εφαρμόσουμε όλες αυτές τις πολιτικές, θα πετύχουμε υψηλή, ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Η ατζέντα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, την πρώτη διά ζώσης μετά τον Σεπτέμβριο του 2020, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προοπτικές, με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, θα εξεταστούν οι πιθανές μακροχρόνιες προκλήσεις και επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης  στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών, επίσης, θα ενημερωθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη λειτουργία των κοινών μηχανισμών εποπτείας και εξυγίανσης στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης.

Ζητούμενο στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ο τρόπος απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους κατά τη διάρκεια της 14μηνης υγειονομικής κρίσης. Η μετάβαασημ, ουσιστικά, από τα πακέτα στήριξης προς τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή λουκέτων και απολύσεων.

Η Αθήνα ήδη έχει μπει στο μονοπάτι της στροφής σε στοχευμένα μέτρα κλείνοντας σταδιακά τον κύκλο των έκτακτων πακέτων με το υπουργείο Οικονομικών να ανοίγει το δρόμο σε προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης, κυρίως, των πληγέντων κλάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία