Το… ξεφούσκωμα της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες και η επιφυλακτικότητα που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών είχε συνέπειες και στον κλάδο των δημοσίων εγγραφών, με τις νέες μετοχές της αμερικανικής αγοράς να μην εμφανίζουν τα τεράστια κέρδη του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με ανάλυση των «Financial Times».

Βεβαίως και πάλι οι περισσότερες νεοεισελθούσες μετοχές καταγράφουν κέρδη μετά την πρεμιέρα τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όμως το ράλι που βλέπαμε στον κλάδο κατά τους πρώτους μήνες του έτους φαίνεται πως αποτελεί -τουλάχιστον για την ώρα- παρελθόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Dealogic, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, οι νεοεισελθούσες μετοχές τόσο στο NYSE όσο και στον Nasdaq, κατέγραψαν κατά μέσο όρο κέρδη πάνω από 40%, σε σχέση με την τιμή της μετοχής τους κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης τους. Όμως, το διάστημα Μαρτίου και Απριλίου, ο μέσος όρος αύξησης κατέβηκε αισθητά, κοντά στο 20% και το Μάιο υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το 18%.

Μάλιστα, υπάρχουν και αρνητικά παραδείγματα απωλειών. Ενδεικτικά η μετοχή της κινεζικής Waterdrop έχει χάσει 19% της αξίας της από την πρεμιέρα της, ενώ η Vaccitech (ήτοι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία του εμβολίου της AstraZeneca) έχει υποχωρήσει 17% κόντρα δε, και στο ράλι που συνοδεύει τον ευρύτερο κλάδο των εταιρειών που σχετίζονται με τα εμβόλια.

Η αλλαγή του κλίματος που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται, όπως επισημαίνουν οι “FT” και στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ίδια τα IPOs. Αν και το δεύτερο τρίμηνο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ο απολογισμός συνολικά 53 νέων δημοσίων εγγραφών που συγκέντρωσαν 18 δισ. δολάρια φαντάζει φτωχός, αν τον συγκρίνει κανείς με τα 101 IPOs, που συγκέντρωσαν 42 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές έγιναν πιο προσεκτικοί και… επιλεκτικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitv, κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο μία στις τέσσερις εταιρείες που προχώρησαν σε δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ κατάφεραν να «πιάσουν» τιμή για τη μετοχή τους πάνω από τα όρια διακύμανσης που είχαν θέσει, όταν κατά το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς το είχε πετύχει τουλάχιστον το 40% των IPOs. Με την έναρξη του δευτέρου τριμήνου το ίδιο ποσοστό έχει πέσει στο 11%.

Υπολογίζεται πως, για το τρέχον τρίμηνο, το 13% των IPOs καταλήγει στον καθορισμό τιμής εισαγωγής κάτω(!) από τα όρια που είχαν θέσει οι εταιρείες, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street