Η έναρξη στην αγορά παραγώγων, που γίνεται νωρίτερα από την ελεύθερη διαπραγμάτευση στο ΧΑ, ειδοποίησε για ανοδικό άνοιγμα στην υποκείμενη αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα, που ήταν οι 897,5 μονάδες με κλείσιμο τη Δευτέρα στις 894,85. Εμφάνιζε στο τρίτο λεπτό κέρδη της τάξης του +0,30%. Οι ρυθμοί με τους οποίους άλλαζαν χέρια οι μετοχές ήταν χαμηλοί, αφού για να συμπληρωθεί το 1 εκατομμύριο ευρώ χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 6 λεπτά. Στις 11:00 η εικόνα είχε μετασχηματιστεί ριζικά, με μικρές απώλειες για τον μέσο όρο από το ξέσπασμα πιέσεων στην πλειονότητα των blue chip.

Αυτό που διέφερε από την προηγούμενη μέρα ήταν η επικέντρωση των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip καθώς σήμερα υποχωρούσε από την αρχή η ΑΛΦΑ ενώ σε θετικό πεδίο άνοιξαν και έμειναν για κάποια λεπτά οι μετοχές των ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Η νευρικότητα στην τάση επικρατούσε για τις τραπεζικές μετοχές επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών. Επίσης επιφυλακτικά αντιμετωπίζονται και σήμερα οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου είχε φανεί η τάση για αναζήτηση οροφής καθώς το άνοιγμα είχε γίνει κατώτερο μέρας όπως και χθες ενώ το ανώτερο για τον ΓΔ είχε οριστεί στις 898,65 μονάδες. Ο ΓΔ στις 10:45 είχε οδηγηθεί στις 898,02 μονάδες με άνοδο +0,36% και το πλήθος των ανοδικών μετοχών είχε ανέβει στις 44 ενώ των πτωτικών ήταν 15 με 23 σταθερές. Ο τζίρος είχε μόλις ξεπεράσει τα 2,1 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν διακινηθεί πακέτα.

Στον FTSE25 τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνιζαν οι ΒΙΟ +1,52%, ΕΧΑΕ +1,07%, ΦΡΛΚ +0,91% ενώ από τις τράπεζες ακολουθούσε η ΠΕΙΡ +0,72% ΕΥΡΩΒ +0,9% και άνοδο άνω του +0,5% είχαν οι ΟΤΕ και ΜΟΗ.

Στον αντίποδα με απώλειες άνω του -0,5% οδηγήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ -1,94%, ΜΠΕΛΑ -1,25%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,91%, ΕΛΠΕ -0,8% και ΕΤΕ -0,54% επίσης με πτώση διαπραγματευόταν η ΑΛΦΑ -0,27%.

Σήμερα οι κλαδικοί δείκτες στο πρώτο μέρος υπογραμμίζουν την διατήρηση των πιέσεων στις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας των Κατασκευών των Καταναλωτικών αγαθών και την αδιαφορία για τις εταιρίες Ασφαλειών και Υγείας. Βέβαια με την μεταβλητότητα στην τάση που καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις τα συμπεράσματα για τη συνέχεια δεν είναι ασφαλή.

Πάντως καθώς πλησίαζε η ώρα για τη συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου οι μάχες μεταξύ αισιόδοξων και συντηρητικών είχαν προκαλέσει τη μείωση των κερδών των βασικών δεικτών και ο ΓΔ ήταν στις 10:59 στις 894,50 μονάδες με μεταβολή -0,04% ενώ το πλήθος των ανοδικών μετοχών στο ταμπλό άλλαξε σημαντικά από το πρώτο τέταρτο.

Οι ανοδικές είναι 44 με τις πτωτικές 23 και 20 αμετάβλητες με τον τζίρο στα 3,470 εκατ. ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να βρίσκεται οριακά κάτω από τα 62,9 δις ευρώ, ενώ προ δύο λεπτών ήταν ψηλότερα.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διατήρησαν κέρδη άνω του +0,5% μετά τις 11:05 ήταν ΕΧΑΕ +0,95%, ΒΙΟ +0,65%, ΕΕΕ +0,54%, ΠΕΙΡ +0,52% και θετικό πρόσημα είχαν επίσης ΤΕ ΜΟΗ ΟΠΑΠΑ ΕΛΕ ΛΑΜΔΑ.

Οι μετοχές που επιβάρυναν μεά από κύματα ρευστοποιήσεων την εικόνα της αγοράς και τη διάθεση για ρίσκο ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,18%, ΑΡΑΙΓ -1,41%, ΜΠΕΛΑ -1,198%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,62% ΤΙΤC -0,56% και απώλειες μικρότερες του -0,5%& είχαν ΟΛΠ ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΑΛΦΑ ΕΥΔΑΠ ΣΑΡ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες