Η περιβαλλοντική προστασία εκτείνεται πολύ πέραν της μείωσης των εκπομπών CO2 και έχει να κάνει με θέματα όπως η μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών, η διαφύλαξη των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Ως εκ τούτου, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν η Ελλάδα και η ΕΕ για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, προχωρά και ο σχεδιασμός που αφορά την κυκλική οικονομία, ένα τεράστιο πεδίο δράσεων με ποικίλες ευκαιρίες και προκλήσεις σε κρατικό, επιχειρηματικό και εν τέλει προσωπικό επίπεδο.

Η κυκλική οικονομία στηρίζεται σε έννοιες όπως η επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω της σωστής ανακύκλωσης και αποφυγής της σπατάλης τους, η ορθή διαχείριση των αποβλήτων, η χρήση έξυπνων τεχνολογιών στις πόλεις και στις μεταφορές και εν γένει η αλλαγή νοοτροπίας σε πολλά θέματα της καθημερινής ζωής.

Κατ’ επέκταση, έχει ένα κοινό στοιχείο με έναν άλλο πυλώνα της πράσινης ανάπτυξης, την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το αξίωμα «το λιγότερο είναι και καλύτερο», καθώς επιχειρούμε να μειώσουμε το συνολικό αποτύπωμά μας στον πλανήτη.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσω κεφαλαίων 1,7 δισ. που προβλέπει το σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Μαζί με τη σχετική μόχλευση, το ποσό που θα διοχετευθεί στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Στην περίπτωση της κυκλικής οικονομίας, ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα το νέο εθνικό σχέδιο που θα ενσωματώσει το δεύτερο Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων και επενδύσεων προβλέπονται αυξημένα κεφάλαια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με έμφαση σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία που καλούνται να αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας τους λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Πέραν όμως όλων όσα συμβαίνουν, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην κυκλική οικονομία σημαντικό είναι να έχει ο πολίτης άμεση επαφή με τις τεχνολογίες και νοοτροπίες που συνοδεύουν την πράσινη ανάπτυξη ώστε να είναι εξοικειωμένος και να μπορεί να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Στο EcoFest, την τριήμερη γιορτή που διοργανώνεται εν όψει και της Ημέρας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν «πράσινες» εφαρμογές και λύσεις. Τελευταία μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων και δικύκλων, εφαρμογές για «έξυπνα» σπίτια που μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση, οικολογική μαγειρική και μόδα, ανακύκλωση, διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες, καθώς και αλληλεπιδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Ο Σπύρος Παπαευθυμίου είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων