Παρά την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να συμφωνήσει τα θαλάσσια όρια στη νότια άκρη του κόσμου, το National Geographic ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναγνωρίζει ως ξεχωριστό ωκεανό τα νερά που περιβάλλουν την Ανταρκτική.

Ο Νότιος Ωκεανός απομονώνει το κλιματικό σύστημα της Ανταρκτικής από τον υπόλοιπο πλανήτη και δημιουργεί έτσι ένα μοναδικό οικοσύστημα στο νότιο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τον ορισμό του National Geographic, ο πέμπτος ωκεανός εκτείνεται από τις ακτές της Ανταρκτικής μέχρι το γεωγραφικό πλάτος των 60 μοιρών νότια, με εξαίρεση το Πέρασμα Ντρέικ και τη Θάλασσα της Σκωτίας, που βρίσκονται ανάμεσα στην Ανταρκτική και τη Νότιο Αμερικής.

Σε αντίθεση με τους τέσσερις άλλους ωκεανούς του πλανήτη (Ατλαντικός, Ειρηνικός, Ινδικός και Αρκτικός Ωκεανός) ο Νότιος Ωκεανός δεν μπορεί να οριστεί από τις ηπείρους που τον περιβάλλουν.

Το όριο των 60 μοιρών νότια που αναγνωρίζει το NG συμπίπτει χονδρικά με το Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα (ACC), ένα κυκλικό ρεύμα που περιβάλλει τη λευκή ήπειρο από τότε που αποσπάστηκε από τη Νότια Αμερική πριν από 34 εκατομμύρια χρόνια.

Το ΑCC, του οποίου τα νερά είναι πιο κρύα και λιγότερο αλμυρά σε σχέση με τα πιο βόρεια ύδατα, μεταφέρει περισσότερο νερό από οποιοδήποτε άλλο θαλάσσιο ρεύμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, καθώς συμμετέχει στη μεταφορά θερμότητας σε όλο τον πλανήτη και στέλνει στον βυθό της Ανταρκτικής οργανικές ενώσεις, αποθηκεύοντας έτσι μεγάλες ποσότητες άνθρακα.

Παρά την κομβική σημασία αυτών των νερών, επιστήμονες και πολιτικοί δεν έχουν καταλήξει σε επίσημο ορισμό για τον Νότιο Ωκεανό. Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός αναγνώρισε την ύπαρξη του ωκεανού το 1937, απέσυρε όμως την απόφασή του το 1953 επικαλούμενος διαφωνίες για τον επίσημο ορισμό. Σε ασυμφωνία κατέληξε και ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων το 2000.

Λόγω της διχογνωμίας, ορισμένες χώρες προτιμούν την ονομασία Ανταρκτικός Ωκεανός, ενώ άλλες δεν δέχονται την ύπαρξη ξεχωριστού ωκεανού και θεωρούν ότι ο «Νότιος Ωκεανός» είναι απλώς τα νοτιότερα, ψυχρά τμήματα του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Το National Geographic σπεύδει ωστόσο να ενημερώσει τους χάρτες του και διαβεβαιώνει ότι ο Νότιος Ωκεανός «θα αντιμετωπίζεται όπως και οι παραδοσιακοί τέσσερις ωκεανοί».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
San Francisco Fed: Η κλιματική αλλαγή συνιστά ρίσκο που η Fed δεν μπορεί να αγνοεί
Green |

«Η κλιματική αλλαγή συνιστά ρίσκο που η Fed δεν μπορεί να αγνοεί»

Σύμφωνα με την Μέρι Ντάλι, δεν είναι θέμα πράσινου ακτιβισμού, αλλά έχει να κάνει με το χρέος της Fed να προστατεύει την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, που επηρεάζονται σαφώς από το ντόμινο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Ηλεκτροκίνηση: Έρχεται «πακέτο» χρηματοδότησης 520 εκατ. ευρώ και μεταρρυθμίσεων
Green |

«Πακέτο» χρηματοδότησης 520 εκατ. ευρώ και μεταρρυθμίσεων για την ηλεκτροκίνηση

Τα κίνητρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για 8.656 φορτιστές και για 2.000 ηλεκτρικά ταξί. Το πρόγραμμα για ηλεκτροκίνητα δημόσια λεωφορεία και ΚΤΕΛ. Δύο μεγάλες επενδύσεις 300 εκ. ευρώ στη βιομηχανία ανακύκλωσης μπαταριών και αποθήκευσης CO2