Οι επενδυτές στην Αθήνα αγνόησαν τις αναταράξεις στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ασίας καθώς επίσης αδιαφόρησαν για την εικόνα στα ευρωπαϊκά και εστίασαν στις θετικές για την ελληνική ανάπτυξη εξελίξεις. Έτσι έδωσαν κέρδη στα περισσότερα blue chip με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι συναλλαγές με ανοδικό χάσμα για τον ΓΔ της τάξης της μιας μονάδας και στη συνέχεια η αυξημένη ζήτηση έστειλε την αγορά ψηλότερα από τις 915,6 μονάδες με κλείσιμο την προηγούμενη στις 911,6.

Οι ρυθμοί με τους οποίους αλλάζουν χέρια οι μετοχές δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες δυο πτωτικές συνεδριάσεις αλλά μετά το πρώτο τέταρτο το πλήθος των ανοδικών μετοχών (42) είναι διπλάσιο των πτωτικών (20) με 10 σταθερές πληροφορώντας πως έχουν κάνει πράξεις λιγότερες από 75 μετοχές στο ταμπλό. Η διστακτικότητα στη συμμετοχή φαίνεται πως είναι για την ώρα το αρνητικότερο μήνυμα από όσα εμφάνισε η αγορά ως χαρακτηριστικά σήμερα.

Η αγορά φαίνεται να συσσωρεύει ανοδικά αναγνωρίζοντας τα επίπεδα των χαμηλών της Τετάρτης ως σημαντική στήριξη, αλλά η νευρικότητα που ισχύει στα μεγάλα χρηματιστήρια δεν επιτρέπει στην απομάκρυνση από αυτά με αποφασιστικότητα που θα απέκλειε τα πισωγυρίσματα ως το πέρας των συναλλαγών. Καθώς πλησίαζε η συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου με την βοήθεια ενός πακέτου αξία άνω των 1,8 εκατ. ευρώ για την ΕΥΡΩΒ ο τζίρος προσέγγισε τα 7 εκατ. ευρώ. Η εικόνα των blue chip στις 11:00 περιλάμβανε στα καθοδικά την ΑΛΦΑ -1,6% και τις ΕΧΑΕ -0,7% ενώ ΜΟΗ ΤΕΝΕΡΓ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ είχαν μεταβολές κάτω του -0,2%. Στον αντίποδα ωθούν την αγορά ψηλότερα από τις 914 μονάδες με άνοδο πάνω από +2% οι ΛΑΜΔΑ και ΑΡΑΙΓ και ακολουθούν ΜΥΤΙΛ +1,47% και ΠΕΙΡ +1,10%.

Έτσι τα στατιστικά δεδομένα του χρηματιστηρίου δίνουν κέρδη στον ΓΔ στις 11:05 +0,17% με τον δείκτη στις 913,15 μονάδες πλήθος ανοδικών μετοχών 43 και καθοδικών 27 με 10 αμετάβλητες και αξία συναλλαγών 7,5 εκατ. ευρώ. Οι κλαδικοί δείκτες στο πρώτο ημίωρο έδειχναν πως πιέσεις ισχυρές ασκήθηκαν στις μετοχές ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΓ -3,48%,  Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -0,79%, Εμπορίου -0,50%, Ενέργειας -0,46%, Κοινής Ωφέλειας -0,14% και Τραπεζών -0,04%. Με άνοδο υπάρχουν οι κάδοι Ακίνητης Περιουσίας +1,91%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,40%, Καταναλωτικών Προϊόντων +0,71%, Προσωπικών Ειδών +0,69%, Ταξιδιών Αναψυχής +0,57% με τον FTSE25 στο +0.,30%, αλλά με εμφανή την τάση να υποχωρήσει η άνοδος του.

Για αυτό στις 11:14 με τον τζίρο πια στα 11 εκατ. ευρώ τα κέρδη τους ΓΔ ήταν οριακά καθώς πλησίασε τις 912 μονάδες.  Από το μέτωπο των εξελίξεων – προγραμματισμένων γεγονότων που πιθανά να ληφθούν από τους επενδυτές υπόψη σήμερα ξεχώρισαν:  EUROGROUP: αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την δόση των €748.0εκ. μετά την θετική εισήγηση των θεσμών στην 10η  αξιολόγηση μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα πρόκειται να λάβει εντός του τρέχοντος έτους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κονδύλια ύψους €7.5 δισ.,  που αντιστοιχούν σε πάνω από 4% του ΑΕΠ, αντί για ποσό περίπου €4.0δισ. που είχε υπολογιστεί αρχικώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών