Στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα καύσιμα φαίνεται πως «σκάλωσαν» εκ νέου οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την επικύρωση του επενδυτικού πακέτου Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, η νέα διακομματική πρόταση που έχει καταθέσει ομάδα 21 Γερουσιαστών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση της φορολόγησης στη βενζίνη ως μέσο χρηματοδότησης του πακέτου Μπαίντεν για τη δημιουργία νέων έργων υποδομής για την τόνωση της αμερικανικής ανάπτυξης. Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως διαφωνεί κάθετα.

«Ο Πρόεδρος υπήρξε σαφής από την αρχή των συνομιλιών: Είναι κάθετα αντίθετος στην αύξηση φόρων που θα θίγει πολίτες που έχουν εισοδήματα κάτω από 400.000 δολάρια το χρόνο. Με δεδομένες τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που οι απλοί Αμερικανοί έχουν βιώσει το 2020, απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια εισοδημάτων, μειωμένους προϋπολογισμούς, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει στο Κογκρέσο να αυξήσει φόρους που θα επηρεάσουν αυτούς που υπέφεραν περισσότερο» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς.

Αντιθέτως, θυμίζουμε πως η αρχική πρόθεση του κ. Μπαίντεν ήταν να χρηματοδοτήσει το πακέτο του μέσα από αύξηση των φόρων για τους υπερ-πλούσιους Αμερικανούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές. Το τελευταίο ειδικά, ήταν αυτό που βρήκε κάθετα αντίθετους τους Ρεπουμπλικάνους.

Σήμερα ο ομοσπονδιακός φόρος στην βενζίνη βρίσκεται στα 18,4 σεντς ανά γαλόνι και δεν έχει ανέβει από τα επίπεδα αυτά από το 1993, καθώς ουδείς Πρόεδρος διανοήθηκε να τολμήσει να τον αυξήσει γνωρίζοντας την αντίδραση της κοινής γνώμης.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που αντιδρά, καθώς υπάρχουν έτερα στελέχη τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους που επίσης αντιδρούν στην πρόταση των «21».

Η πρόταση των «21» προσφέρει 579 δισ. δολάρια σε νέες δαπάνες για αναπτυξιακά έργα, μεταξύ των οποίων 110 δισ. για δρόμους, 66 δισ. για το σιδηροδρομικό δίκτυο και 48 δισ. για τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι δύο πλευρές θα επανέλθουν στο τραπέζι από τη Δευτέρα, πιθανότατα με νέες τροποποιήσεις. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί που διατηρούν την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία προσανατολίζονται στο «σπάσιμο» του πακέτου σε πολλά διαφορετικά στοχευμένα κομμάτια και αντίστοιχα νομοσχέδια, που θα είναι ευκολότερο να επικυρωθούν με απλή πλειοψηφία σε αμφότερα τα Σώματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή