Μπορεί η πανδημία να συμπίεσε την τεχνολογική εξέλιξη ετών μέσα σε ελάχιστους μήνες, ωστόσο, το ψηφιακό αυτό άλμα δεν συντελείται χωρίς συνέπειες.

Όπως τονίζεται σε σχετική έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τρομάζουν με την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής και ασθμαίνουν για να την ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, το 54% των CEOs στην Ελλάδα θα προχωρήσει σε διψήφια αύξηση του προϋπολογισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εντός της 3ετίας. Ως αποτέλεσμα, τα στελέχη τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, απαντούν ότι εντός της προσεχούς τριετίας σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να συμβαδίσουν με αυτήν την ψηφιακή επιτάχυνση. Την άποψη αυτή συμμερίζονται περισσότεροι από τους μισούς διευθύνοντες συμβούλους στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, το 54% των CEOs στην Ελλάδα απαντά ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε διψήφια αύξηση του προϋπολογισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εντός της 3ετίας.

Το αντίστοιχο ποσοστό των CEOs στη Δυτική Ευρώπη, που θα αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέρχεται σε 49%, ενώ στη Γερμανία φτάνει το 60%. Ο δε παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 49%, με την Κίνα να έχει το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό, 31%.

Ψηφιακές απειλές

Αν και τα στελέχη θεωρούν μονόδρομο την ψηφιοποίηση, ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο τρομάζουν με την ταχύτητα υπό την οποία συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ένας στους δύο (51%) διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών στην Ελλάδα χαρακτηρίζει την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής ως απειλή για την προοπτική εξέλιξης της εταιρείας του.

Στην κορυφή της λίστας αυτών των απειλών, σε ποσοστό 70%, οι CEOs τοποθετούν – όπως είναι αναμενόμενο – την εξέλιξη της πανδημίας και τις υγειονομικές κρίσεις. Ακολουθεί με 54% το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια με 52% και αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Ειδικά στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, το γεγονός ότι τα στελέχη τη θεωρούν ως σημαντική απειλή, που μπορεί να επηρεάσει την επιχείρηση τους, δεν είναι τυχαίο. Βασική αιτία αποτελεί το γεγονός πως αρκετές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης και χρειάστηκε να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους σε αυτόν τον τομέα.

Είναι θετικό, πάντως, όπως διαπιστώνει η 24η Ετήσια Έκθεση CEO της PwC, ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες CEOs (53%) έχουν ήδη συμπεριλάβει στη στρατηγική τους, δράσεις στοχευμένες στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Αισιοδοξία εν μέσω κρίσης

Πάντως, παρά τις όποιες ανησυχίες, οι Έλληνες CEOs είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, ένα χρόνο μετά από την ανακήρυξη της πανδημίας COVID-19. Το 75% των στελεχών, ποσοστό ανάλογο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, δηλώνει αισιόδοξο, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση συγκριτικά με τις απαισιόδοξες προοπτικές του περασμένου έτους, όπου ο αντίστοιχος δείκτης άγγιζε μόλις το 23%.

Η αισιοδοξία αυτή των Ελλήνων CEOs επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά στην απόδοση της εταιρείας τους, καθώς το 39% αναφέρει πως τους επόμενους 12 μήνες οι προοπτικές των οργανισμών τους για αύξηση εσόδων είναι μεγάλη, ενώ αντίστοιχα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας το ποσοστό αυτό φτάνει το 55%.

“Μετά το “κύμα” της επιτάχυνσης της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, τη μεγαλύτερη επενδυτική προτεραιότητα αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Επιπλέον, η επένδυση στους εργαζομένους αποτυπώνει την ενίσχυση της αντίληψης αναφορικά με τον κρίσιμο ρόλο, που έχει το ανθρώπινο δυναμικό για την επιτυχή ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων”, διαπιστώνει η μελέτη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Οι τιμές στο Ελληνικό συγκρίσιμες με Ν.Υόρκη, Σανγκάη, Γενεύη
Επιχειρήσεις |

Τιμές Νέας Υόρκης στο Ελληνικό - Το σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης

To έργο στο Ελληνικού που παρουσίασε η Lamda Development κατατάσσουν την περιοχή ανάμεσα στις ακριβότερες αγορές του πλανήτη, με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές στη Νέα Υόρκη, τη Σανγκάη και τη Γενεύη

Παγκρήτια Τράπεζα: Το 2022 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ισολογισμού της
Επιχειρήσεις |

Παγκρήτια Τράπεζα: Το 2022 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ισολογισμού της

Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ η Παγκρήτια κατάφερε αφενός να παραμείνει σε κερδοφορία αφετέρου να διατηρήσει τα βασικά της μεγέθη, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις παρουσίασαν αύξηση

H Wood αυξάνει κατά 21% την τιμή-στόχο της Mytilineos
Ενέργεια |

Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για την Mytilineos «βλέπει» η Wood

Σε έκθεσή της, η εταιρεία αυξάνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία, προβλέποντας άνοδο άνω του 20% και σημειώνει ότι οι βελτιωμένες αποδόσεις βασίζονται στις μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί