Οι αγορές αναζητούν περισσότερα στοιχεία για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες

Το τελευταίο δεκαήμερο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και πρωτίστως η Fed, έδωσαν ένα στίγμα για την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα, επηρεάζοντας εν πολλοίς και την πορεία των αγορών…

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ένα follow up των όσων προηγήθηκαν με ομιλίες των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Και οι αγορές στρέφουν για μία ακόμα φορά τα βλέμματα σε αυτούς που χαράσσουν την νομισματική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, τα πράγματα φαίνονται πιο βατά και πιο σαφή. Κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ αποφάσισε να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή δημοσιονομική της πολιτική με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την ομιλία της αναμένεται να αναλύσει τις κινήσεις της ΕΚΤ, να περιγράψει τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και να αναφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορικά με τη Fed η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, κι αυτό γιατί κατά την τελευταία της συνεδρίαση ταρακούνησε τα νερά, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

Η ανακοίνωση ότι μελετά να αρχίσει νωρίτερα τις αυξήσεις επιτοκίων, προκάλεσε αναστάτωση στα χρηματιστήρια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η ενίσχυση διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα την υποχρεώσει να κινηθεί νωρίτερα προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, ξεκινώντας την αντιστροφή της πολιτικής της από το 2023, αντί του 2024 που αναμενόταν.

Τις ανησυχίες επέτειναν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve του Σεντ Λούις , Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος υποστήριξε -μιλώντας στο CNBC- πως εκτιμά πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει ακόμη νωρίτερα, το 2022.

Η επόμενη εβδομάδα

Οι κινήσεις της Fed αναμένεται να είναι κυρίαρχο θέμα στις αγορές την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα για το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ μιλά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής για την Πανδημία, σχετικά με την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Fed για να στηρίξει την οικονομία. Οι παρατηρήσεις του αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον από τις αγορές.

Ομιλίες αναμένονται και από σειρά άλλων αξιωματούχων της Fed, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς τη Δευτέρα, του Σαν Φρανσίσκο Μαίρη Ντέιλι και του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ την Τρίτη.

Αν και οι αγορές συνηθίζουν να εστιάζουν στα λόγια του Πάουελ, εν ετούτοις οι έτεροι τραπεζίτες αναμένεται να δώσουν κι άλλες αποχρώσεις σχετικά με το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα αποτέλεσματα των stress tests των αμερικανικών τραπεζών αλλά και τα στοιχεία των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών .

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Η Tencent επικεφαλής της λίστας του top 10 των χαμένων
Αγορές |

Ποιες είναι οι 10 χειρότερες μετοχές στον κόσμο σήμερα

Η Tencent είδε την μετοχή της να υποχωρεί κατά 23% τον Ιούλιο, χάνοντας περίπου 170 δις δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία. Εννέα στους 10 μεγάλους χαμένους σε κεφαλαιοποίηση στη διάρκεια του μήνα, είναι κινεζικές εταιρείες

Alpha Bank: Στον δείκτη FTSE4Good για πέμπτη συνεχή χρονιά
Αγορές |

Η Alpha Bank στον δείκτη FTSE4Good για πέμπτη συνεχή χρονιά

Επιβεβαίωση για τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας αλλά και για την αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση της Alpha Bank αποτελεί η συμμετοχή της στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας Financial Times Stock Exchange4Good (FTSE4Good) Index Series, για ακόμη μία χρονιά, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επίδοση της Alpha Bank βρίσκεται […]