Αλλαγές στην παροχή κινήτρων στις ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2022, πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο νέο νόμο θα υπάρχουν 12 καθεστώτα ενισχύσεων, ενισχυμένα κατά 4 σε σχέση με τον προηγούμενο.

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι θεματική του στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως προέκυψε από την χθεσινή παραουσίαση του σχεδίου από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

Τα νέα καθεστώτα

Πλέον στο νέο αναπτυξιακό νόμο τα καθεστώτα ενισχύσεων θα φέρουν θεματικά προσωνύμια αντίστοιχα με τις επενδύσεις που θα ενισχύουν.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα νέα καθεστώρα θα αφορούν:

·         Την πράσινη μετάβαση και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, την κυκλική οικονομία.

·         Το Industry 4.0

·         Τον ψηφιακό μετασχηματισμό

·         Την αύξηση της απασχόλησης

·         Την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την κοινωνική συνοχή

·         Τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό

·         Την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

·         Την ενίσχυση της εξωστρέφειας

·         Την ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του

·         Την αγροδιατροφή

·         Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων

·         Τις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

Με βάση αυτούς τους άξονες-καθεστώτα, κάθε επιχείρηση που θέλει να υλοποιήσει μια επένδυση θα μπορεί να επιλέξει μία εκ των κατηγοριών που προαναφέρονται.

Πάντως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο, αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες κατηγορίες, να μπορεί να γίνει και συνδυαστική χρήση καθεστώτων.

Δυνατότητες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και τους πιο σύγχρονους, καθώς δίνουν τη δυνατότητα και την ευελιξία στους επενδυτές να δημιουργούν και ταυτόχρονα να προσαρμόζονται στις ανάγκες του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας.

Κατά τις ίδιες πηγές, με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, η κυβέρνηση θα μπορεί να δώσει έμφαση σε επενδύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία ή παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας για τη μεταφορά πόρων από το ένα θεματικό καθεστώς στο άλλο, ή και ακόμα να υπάρχει στοχευμένη προώθηση ενός καθεστώτος, αν διαπιστωθεί ότι ο συγκεκριμένος τομέας που αφορά, θα πρέπει να ενισχυθεί με νέες επενδύσεις.

Επεξηγηματικά, φέρουν ως παράδειγμα το σχεδιαζόμενο καθεστώς ενίσχυσης του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, σημειώνοντας ότι δεν θα αφορά όλες τις μορφές τουριστικών επενδύσεων και κατά πάσα πιθανότητα θα εξαιρεί τις τουριστικά κορεσμένες περιοχές. Αντίθετα, με το συγκεκριμένο καθεστώς θα δίνονται κίνητρα όπως για παράδειγμα τον ιατρικό τουρισμό, τον ακαδημαϊκό ή και μαθητικό τουρισμό, ενώ «κλειστό» θα είναι αυτό της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων, που θα αφορά μια ευρεία γκάμα οικονομικών δραστηριοτήτων μικρομεσαίου μεγέθους.

Οι κύκλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τρεις σταθερούς κύκλους για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων.

Αυτό σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα γνωρίζουν ακριβώς ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να καταθέτουν τα σχέδιά τους στο εκάστοτε καθεστώς του νόμου, διεκδικώντας την προβλεπόμενη ενίσχυση.

Αυτό θα γίνεται για τρεις συνεχόμενους μήνες (παράδειγμα Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) και ο επόμενος (πχ. Απρίλιος) θα είναι εκτός.

Και άτοκα δάνεια

Οι μορφές ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού θα είναι οι ίδιες με αυτές του υφιστάμενου συν την προσθήκη της λήψης άτοκου δανείου για το τμήμα της επένδυσης που θα μπορεί να ενισχυθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, θα προβλέπονται οι ενισχύσεις της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, της φορολογικής απαλλαγής και όπως προαναφέρθηκε, της λήψης άτοκου δανείου στο τμήμα που μια επένδυση μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Περιφεριακές ενισχύσεις

Από εκεί και πέρα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το ερχόμενο έτος, μαζί με την ενεργοποίηση και του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).

Στο μεταξύ, ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), ο οποίος λαμβάνεται υπόψη στον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλάζει, με τα ποσοστά του να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Ο ΧΠΕ προσδιορίζει τις περιοχές ενός κράτους-μέλους που είναι επιλέξιμες για εθνικές επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, βάσει των κανόνων της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων. Σε αυτόν, αναφέρεται ανά νομό-Περιφερειακή Ενότητα του τόπου εγκατάστασης ποια είναι η μέγιστη ένταση περιφερειακών, επενδυτικών ενισχύσεων.

Ουσιαστικά, περιγράφεται ποιο είναι το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αναλόγως της έδρας και του μεγέθους της.

Οι αλλαγές

Σημειώνεται πως οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 θα είναι αυξημένες κατά 5% – 25%, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Με τα νέα δεδομένα, τα ποσοστά θα διαμορφώνονται, δυνητικά, έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.

Τα παραπάνω προβλέπονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, οι οποίες προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων συμβατών με την εσωτερική αγορά, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2027.

Βάσει του νέου πλαισίου, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι αυξημένα στις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.

Αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης είναι δυνατόν να επιτευχθούν για τις Περιφέρειες του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, καθώς επίσης της Κρήτης, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις