Η Μελβούρνη της Αυστραλίας θεωρείται ως η καλύτερη πόλη παγκοσμίως για εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με την κατάταξη της πλατφόρμας Nestpick.

Η Μελβούρνη σημείωσε μεγάλη βαθμολογία σε κρίσιμες παραμέτρους, όπως η ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός και οι δραστηριότητες αναψυχής, καθώς και οι υποδομές για εξ αποστάσεως εργασία.

Ήταν επίσης μία από τις 10 πόλεις της κατάταξης της Nestpick που προσφέρει βίζα για «ψηφιακούς νομάδες» – μια συγκεκριμένη βίζα ή ισοδύναμο έγγραφο που επιτρέπει στους αυτοαπασχολούμενους και τους ξένους μισθωτούς εξ αποστάσεως εργαζόμενους να εισέρχονται και να εργάζονται στη χώρα. Στις πόλεις που κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα όσον αφορά τους «ψηφιακούς νομάδες», αξίζει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν Ζάγκρεμπ, Πράγα, Λισαβόνα, Ρέικιαβικ, Ταλίν, Σίδνεϊ, Ντουμπάι και Πόλη του Μεξικού.

Η μελέτη της Nestpick περιελάμβανε 75 πόλεις του κόσμου, τις οποίες η πλατφόρμα επέλεξε με βάση τις τοποθεσίες που συχνά αναφέρονται ως οι «πιο βιώσιμοι» προορισμοί.

Κριτήρια

Οι πόλεις βαθμολογήθηκαν με βάση τρεις ευρείες κατηγορίες – κόστος και υποδομή, νομοθεσία και ελευθερίες και βιωσιμότητα. Όσον αφορά το κόστος και την υποδομή, για παράδειγμα, αυτό περιλάμβανε ανάλυση της τιμής και της διαθεσιμότητας επαρκούς χώρου στο σπίτι.

Στην περίπτωση της Μελβούρνης, το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ανά υπνοδωμάτιο ήταν 681 ευρώ τον μήνα.

Μελβούρνη, pixabay

Το Σαν Φρανσίσκο στις Η.Π.Α. είχε το υψηλότερο κόστος ενοικίασης γραφείου στα 1.736 ευρώ το μήνα, ενώ το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας βρέθηκε να έχει το φθηνότερο μέσο ενοίκιο, στα 119 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, η Nestpick έλαβε υπόψη της το ποσοστό του πληθυσμού κάθε πόλης που εμβολιάστηκε πλήρως κατά του Covid-19 ως ένδειξη της αντίδρασης των κυβερνήσεων στην τρέχουσα κρίση υγείας.

Οφέλη

Ο Ομέρ Κουκούκντερε, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestpick, δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε πολλούς ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τις προσωπικές τους προτεραιότητες, ανακαλύπτοντας τα οφέλη που προσφέρει η ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας και εγείροντας το ερώτημα: «Είναι πραγματικά δυνατό να εργαστούμε από οπουδήποτε;»

Ο Κουκούκντερε σημείωσε επίσης ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα οι υψηλόμισθοι να εγκαταλείψουν «τις πόλεις που εστιάζουν στις επιχειρήσεις προκειμένου να ζήσουν σε μέρη που προσφέρουν καλύτερη καθημερινή διαβίωση, παίρνοντας μαζί τους και την… αγοραστική τους δύναμη».

Με βάση την κατάταξη της Nestpick οι δέκα κορυφαίες πόλεις του κόσμου για εξ αποστάσεως εργασία είναι

1. Μελβούρνη, Αυστραλία
2. Ντουμπάι, ΗΑΕ
3. Σίδνεϊ, Αυστραλία
4. Ταλίν, Εσθονία
5. Λονδίνο, Βρετανία
6. Τόκιο, Ιαπωνία
7. Σιγκαπούρη
8. Γλασκόβη, Σκοτία
9. Μόντρεαλ, Καναδάς
10. Βερολίνο, Γερμανία

Η Αθήνα πολύ ψηλά στους «ψηφιακούς νομάδες»

Πάντως, ως προς τη ειδική Visa για τους ψηφιακούς νομάδες, η Ελλάδα -και κατ’ επέκταση η Αθήνα- είναι μεταξύ των πρωτοπόρων.

Σύμφωνα με δείκτη «Work-from-Anywhere», τον οποίο δημοσίευσε η Nestpick, μόνο 10 χώρες έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία.

Η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 77 στα 100 και βρίσκεται πάνω από πόλεις, όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.

«Αυτή η τάση θα γίνει πιο δημοφιλής με την πάροδο του χρόνου, οπότε πιστεύουμε ότι θα δούμε όλο και περισσότερες πόλεις να προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες συνθήκες εργασίας και να επωφελούνται από την οικονομική ώθηση που αυτοί οι εργαζόμενοι θα παρέχουν στις οικονομίες τους», αναφέρει η μελέτη της εταιρείας Nestpick.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή