Τέσσερα έργα υποδομών φυσικού αερίου με αφετηρία ή ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα αλλάζουν τους κανόνες του ενεργειακού παιχνιδιού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συνολικά της Ε.Ε.

Πρόκειται για τους αγωγούς Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, EastMed, IGB και το FSRU Αλεξανδρούπολης. Για τη σημασία αυτών των ενεργειακών υποδομών μίλησαν στη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, ο διευθύνων σύμβουλος του IGI Poseidon Πιερ Βερτζέριο, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι και η εκτελεστική διευθύντρια του ICGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η απανθρακοποίηση και η ανάγκη για ασφάλεια εφοδιασμού στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης οδηγεί τις χώρες σε συνεργασία. Και έφερε ως παραδείγματα την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, τον αγωγό EastMed, τον IGB και το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Πηλείδου, η οποία τόνισε ότι η Κύπρος από τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχει βρεθεί με ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζεται και συνεπώς θα διαθέσει προς εξαγωγές. Μίλησε μάλιστα για τα έργα διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ο κ. Βερτζέριο τόνισε το γεγονός της οικονομικής βιωσιμότητας του αγωγού EastMed που θα μεταφέρει ποσότητες 10 δις. κ.μ. ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Υποστήριξε ότι το project είναι πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με την ανάπτυξη οδών μεταφοράς με LNG.

Η κ. Γκάλι τόνισε τη σημασία των έργων διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες της Βορείου Ελλάδας καθώς όπως είπε η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του ΕΣΦΑ θα οδηγήσει τις αγορές αυτές σε ενεργειακή απεξάρτηση από το λιγνίτη.

Με τη σειρά της η κ. Γκεοργκίεβα αναφερόμενη στον υπό κατασκευή αγωγό IGB, υπογράμμισε πως οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα έρχονται μέσω του ΕΣΦΑ αλλά και του FSRU Αλεξανδρούπολης ανοίγουν το δρόμο για την απεξάρτηση της Βουλγαρίας από μία και μοναδική πηγή ενέργειας που διαθέτει σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια