Το ναυτιλιακό κέντρο  Αθήνα/Πειραιά   διατηρεί την όγδοη θέση στην οποία αναρριχήθηκε πριν δυο χρόνια, στην παγκόσμια κατάταξη,  των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων με .την Σιγκαπούρη να διατηρεί την πρώτη θέση για μια ακόμη χρονιά, σύμφωνα με τον  Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index  που δημοσιεύεται από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua, και το Baltic Exchange.
Ο Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index, είναι ένας ανεξάρτητος δείκτης κατάταξης της απόδοσης περιοχών από όλο τον κόσμο που παρέχουν λιμενικές και κάθε είδους υπηρεσίες (νομικές, ασφαλιστικές, προμήθειες, κατασκευαστικές, κ.λ.π.) στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Η Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο στον κόσμο λόγω του μεγέθους του λιμανιού της, του αριθμού των διεθνώς δραστηριοποιούμενων ναυλομεσιτών, των νομικών, ασφαλιστικών και άλλων υπηρεσιών που εδρεύουν εκεί αλλά και των κυβερνητικών πολιτικών στήριξης της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας.
Για το ναυτιλιακό σύμπλεγμα Αθήνας/Πειραιά η έκθεση αναφέρει ότι ενώ βρέθηκε έξω από τα δέκα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα το 2018, επανεμφανίστηκε στη δέκατη θέση το 2019 και έκτοτε ανέβηκε στην όγδοη θέση. Η ιστορική σημασία της Ελλάδας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία δεν χρειάζεται υπογράμμιση, προστίθεται και όπως συμπληρώνει, η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο έθνος πλοιοκτησίας  πλοίων στον κόσμο, και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Αυτή η παρουσία στην πλοιοκτησία, υποστηρίζεται από ένα ακμάζον ναυτιλιακό σύμπλεγμα που δημιουργεί επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα. Ο Πειραιάς είναι επίσης ένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα λιμάνια της Ευρώπης και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην περιοχή, όσον αφορά τη συνολική απόδοση εμπορευματοκιβωτίων το 2019 και το 2020. Υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμένων της χώρας, τα οποία θα ενισχύσουν την θέση του κέντρου Αθήνα /Πειραιά στα επόμενα χρόνια.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ναυτιλιακό κέντρο Αθήνας/Πειραιά ανεβαίνει στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ των κέντρων που προσφέρουν υπηρεσίες στη ναυτιλία. Στη σχετική αυτή κατάταξη το Λονδίνο κατέχει την πρώτη θέση και ακολουθούν Σιγκαπούρη, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ  και Αθήνα/Πειραιάς.
Τα υπόλοιπα πέντε ναυτιλιακά κέντρα μέχρι την δέκατη θέση είναι τα: Ντουμπάι, Αμβούργο, Χιούστον, Μουμπάι και Νέα Υόρκη.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η Αθήνα, ως το το κορυφαίο κέντρο πλοιοκτησίας στον κόσμο αναδεικνύεται  ακόμη ως σημαντικός τεχνολογικός κόμβος για τη ναυτιλία.  Πολλές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίες προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των παραδοσιακών ναυτιλιακών εταιρειών. Όπως τονίζει τα τελευταία δέκα χρόνια οι επενδύσεις των venture capital σε τεχνολογικές εταιρείες έχουν αυξηθεί πάνω από 20 φορές ενώ και η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ταλέντα στη χώρα μειώνοντας τους φόρους κατά 50% σε όσους αποφασίσουν γυρίσουν πίσω από το εξωτερικό και να κάνουν την Ελλάδα έδρα. Σαν παράδειγμα επενδύσεων στην τεχνολογία η έκθεση αναφέρει την Signal Ventures, του  The Signal Group.
Στις προοπτικές της Αθήνας/Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου αναφέρθηκε πρόσφατα kai ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Ναυτιλίας».
Όπως είπε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή ζώνη πλοιοκτησίας στον κόσμο βρίσκεται στο πλέγμα Αθήνας-Πειραιά και μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πόλο της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια, εφόσον διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας.
Η σειρά κατάταξης των  10 κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων στον κόσμο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη  το 2020, παρά τον αντίκτυπο του COVID-19, και περιλαμβάνει τέσσερις ασιατικές, τέσσερις ευρωπαϊκές, μία από τη Μέση Ανατολή και μία πόλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ασία να καταλαμβάνει τα τρία από τα πέντε κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα, αναφέρει η έκθεση.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ  ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

20212020201920182017
ΣιγκαπούρηΣιγκαπούρηΣιγκαπούρηΣιγκαπούρηΣιγκαπούρη
ΛονδίνοΛονδίνοΧονγκ ΚονγκΧονγκ ΚονγκΧονγκ Κονγκ
ΣαγκάηΣαγκάηΛονδίνοΛονδίνοΧονγκ Κονγκ

Χονγκ ΚονγκΧονγκ ΚονγκΣαγκάηΣαγκάηΑμβούργο
ΝτουμπάιΝτουμπάιΝτουμπάιΝτουμπάιΣαγκάη
ΡότερνταμΡότερνταμΡότερνταμΡότερνταμΝτουμπάι
ΑμβούργοΑμβούργοΑμβούργοΑμβούργοΝέα Υόρκη
ΑθήναΑθήναΝέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΡότερνταμ

Νέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΧιούστονΤόκιοΤόκιο

ΝίγκμποΤόκιοΑθήναΜπουσάνΑθήνα
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα