Τελικά, ποιον αφορά το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που εγκρίθηκε, μεταξύ των πρώτων, από το Ecofin στη χτεσινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες; Τους «λίγους», τους «φίλους», τους «κολλητούς», τους «ισχυρούς» όπως επιμένουν τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης; Η το σύνολο των πολιτών όπως σταθερά υποστηρίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πού πάνε οι πόροι των δεκάδων δισ. ευρώ; Ποιοι ευνοούνται και ποιοι αποκλείονται;
Σε σχέση με αυτά τα ερωτήματα δεν ταιριάζουν θεωρίες, σχήματα και γενικόλογες απαντήσεις. Για να είμαι ειλικρινής με όλους και όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο ίδιο το περιεχόμενο του σχεδίου, στο μακρύ κατάλογο των έργων, των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων. Στις φωτογραφίες των δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ωφελούμενων. Γιατί οι τελευταίοι κάθε άλλο παρά απρόσωποι είναι … Έχουν όλοι τους ονοματεπώνυμο και είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας τους.
Για παράδειγμα, οι ωφελούμενοι μπορούν να αναζητηθούν στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) μιας και οι περισσότερες εκ των ειδικοτήτων των μηχανικών συμμετέχουν σε εμβληματικές δράσεις του σχεδίου Ελλάδα 2.0 όπως το εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, κτιριακών υποδομών επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και υποδομών ή την μεταρρύθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού με την εισαγωγή πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και άμεσα για τις δυνατότητες χρήσης γης για σχεδόν τα 4/5 της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δράσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη δημόσια διοίκηση, στη καθημερινότητα των πολιτών, στις επιχειρήσεις ή την προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας ή τις μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα μέσω ΣΔΙΤ.
Όλες αυτές οι εμβληματικές δράσεις μπορούν να κινητοποιήσουν όχι μόνο το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας αλλά και δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα βρουν δουλειά, ρόλο και προοπτική.
Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι όπως ο ΒΟΑΚ στη Κρήτη ή ο Ε65 στη Κεντρική Ελλάδα αλλά και οι επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην υποβαθμισμένη Δυτική Αττική κλπ πέραν του θετικού κοινωνικού αποτυπώματος στη καθημερινότητα των πολιτών και ιδίως των εργαζομένων λειτουργούν επιδραστικά στο επίπεδο των υπηρεσιών σε ένα ευρύ πεδίο επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων συμβάλλοντας στη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Αλλά, το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αφορά και τους νέους – στο Πανεπιστήμιο και το ερευνητικό κέντρο, τις σχολές μαθητείας και τα ΕΠΑΛ, τους φαντάρους κλπ μέσα από τα πλέον σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για την αύξηση της απασχόλησης που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, τη μεταρρύθμιση στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας αλλά και τις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την αυτονομία των ελληνικών πανεπιστημίων, τις επιδόσεις τους στην έρευνα και την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένης και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα