Πιο χαμένες από τους άντρες βγήκαν οι γυναίκες εργαζόμενοι από την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθώς όχι μόνο έχασαν μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά θα ανακάμψουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλότερο ρίσκο απόλυσης ή υποχρεωτικής μείωσης στις ώρες εργασίας, σύμφωνα με τον ILO και κυρίως δε, στους κλάδους της φιλοξενίας, της εστίασης και της μεταποίησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ 2019 και 2020, το 4,2% του εργατικού δυναμικού των γυναικών εξαϋλώθηκε σαν αποτέλεσμα της πανδημίας, ποσοστό που αναλογεί σε 54 εκατ. θέσεις εργασίας. Συγκριτικά μόλις το 3% των ανδρών έχασε τη δουλειά του, ήτοι 60 εκατ. θέσεις εργασίας.

Όπως επισημαίνεται, οι γυναίκες όχι μόνο υπέστησαν μεγαλύτερη απώλεια στο ύψος των εισοδημάτων τους, αλλά εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τις σοβαρότερες απώλειες. Μάλιστα, αν και οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης θέσεων εργασίας για τη φετινή χρονιά δείχνουν πως οι γυναίκες θα ξεπεράσουν τους άντρες σε προσλήψεις, στην ουσία ακόμη και με την αύξηση αυτή δεν πρόκειται φέτος να φτάσουν στα προ της πανδημίας επίπεδα. Αντιθέτως, ο αριθμός των ανδρών εργαζομένων αναμένεται να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019, εντός της χρονιάς.

Πραγματικά, ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί κατά 13 εκατ. χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, ενώ ο αριθμός των ανδρών θα καταφέρει να «πιάσει» τα νούμερα του 2019.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των επιμέρους περιοχών, τη μεγαλύτερη πτώση στο γυναικείο εργατικό δυναμικό σημείωσε η αμερικανική ήπειρος με πτώση κατά 9,4%, ενώ ακολούθησαν οι χώρες της αραβικής χερσονήσου (με πτώση 4,1%) και οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού με πτώση στο 3,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα