Αν και οι αγορές βρίσκονται σε αναζήτηση ισορροπίας, καθώς παρατηρείται έντονη ενίσχυση της μεταβλητότητας και τάση περιορισμού της ανάληψης κινδύνου, απόρροια της ανησυχίας ότι η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού θα επηρεάσει την ανάκαμψη των οικονομιών, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι οι κυβερνήσεις δεν θα επιβάλουν ξανά γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, με τις προοπτικές για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Δύο μερικώς αντικρουόμενες απόψεις

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο μερικώς αντικρουόμενες απόψεις: Η πρώτη είναι της Capital Economics, η οποία αναμένει πως πρόσφατη διόρθωση – απόρροια της μετάλλαξης Δέλτα και της επανεκτίμησης των επενδυτών αναφορικά με το αποκαλούμενο «reflation trade», δηλαδή των επενδυτικών θέσεων που πόνταραν στην ανάκαμψη των οικονομιών και την αύξηση του πληθωρισμού-, θα εξασθενίσει και οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα.

Όπως εκτιμά εξάλλου, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δεν θα αποτελέσει μία σημαντική απειλή για την ανάκαμψη των οικονομιών, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ και η Fed αναμένεται να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά την σταδιακή επιστροφή στην νομισματική σύσφιγξη.

Ετσι, οι αγορές μπορεί να μην δώσουν πλέον μεσοπρόθεσμα μεγάλα κέρδη, εντούτοις μία σημαντική διόρθωση μοιάζει απίθανη. Ιστορικά εξάλλου, οι μεγάλες απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές λαμβάνουν χώρα πριν από μία ύφεση, ενώ σήμερα ο κόσμος μόλις βγήκε από αυτήν.

«Ψυχραιμία και υπομονή»

Από την πλευρά τους αναλυτές της Goldman Sachs, σημειώνουν πως, αν και είναι υπέρ των αγορών σε περιόδους μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων, αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για την Covid αυξάνονται ταχύτατα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται και η έκδοση μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά πως δεν υπάρχει ανάγκη για κινήσεις πανικού, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υπομονετικοί με τις αγορές μετοχών το επόμενο διάστημα.

Τα κυκλικά πρότυπα

Οι οικονομίες και οι αγορές τείνουν να ακολουθούν κυκλικά πρότυπα, πρότυπα που καθορίζουν και τις τελικές αποδόσεις, σημείωσε από την πλευρά της η Morgan Stanley. Ο κύκλος του 1992-2000 τελείωσε με την έκρηξη μιας τεράστιας φούσκας μετοχών, εκτεταμένης λογιστικής απάτης και ανείπωτης τραγωδίας.

Ο κύκλος του 2003-2007 έληξε με τη μεγαλύτερη τραπεζική και στεγαστική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Αυτός ο κύκλος είναι ασυνήθιστος, απόρροια και της ταχύτητας της ύφεσης. Η ανάκαμψη δείχνει βιώσιμη, ενώ το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί πιο ισχυρή αλλά και μικρότερης διάρκειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή