Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιώνει η πορεία της τιμής του καφέ στις διεθνείς αγορές των commodities, που σήμερα «έπιασε» υψηλό επταετίας, καθώς η συνεχιζόμενη κακοκαιρία στη Βραζιλία προκαλεί έντονους τριγμούς στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, τα futures της ποικιλίας Arabica που προτιμούν πολλές από τις εταιρείες και αλυσίδες καφέ εκτοξεύτηκαν κατά 14% στα 2,152 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τους από τον Οκτώβριο του 2014.

Συνολικά σε εβδομαδιαία βάση οι τιμές έχουν ανέβει κατά τουλάχιστον 30% και οι αναλυτές του κλάδου θεωρούν βέβαιο πως η τιμή θα «πιάσει» σύντομα τα 3 δολάρια ανά λίβρα. Σημειωτέον πως η διεθνής τιμή του καφέ έχει να βρεθεί στα επίπεδα των 3 δολαρίων από το 2011!

Η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ παγκοσμίως (με περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής) πλήττεται από την περασμένη εβδομάδα από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και πάνω από 25 χρόνια και ο πολυήμερος παγετός έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καφεόδεντρων. Παράλληλα, οι καλλιέργειες έχουν περάσει ήδη ένα κακό χειμώνα με εκτεταμένη ξηρασία που ταλαιπώρησαν τις καλλιέργειες.

Η καταστροφή από την ξηρασία και τώρα τον παγετό (που αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμη) δεν θα επηρεάσει μόνο τη φετινή παραγωγή προκαλώντας μια από της μεγαλύτερες ζημιές των τελευταίων δεκαετιών, αλλά τα επίπεδα παραγωγής για αρκετά χρόνια ακόμη. Φουντώνει δε, και εδώ τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα και την οικονονομία.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα αποθέματα της Βραζιλίας θα «κλείσουν» τη σεζόν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1960, ενώ ήδη και τα αποθέματα καφέ των ΗΠΑ είναι μειωμένα κατά 18%. Αυτό αιτιολογεί γιατί οι αναλυτές βλέπουν παρατεταμένες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές, οι οποίες προφανώς θα φέρουν ντόμινο ανατιμήσεων στα προϊόντα καφέ στη λιανική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green