Νέο θεαματικό άλμα στο 3,5% παρουσίασε τον Ιούνιο ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς δείκτες που παρακολουθεί από κοντά η Fed προκειμένου να «μετρήσει» τις πληθωριστικές τάσεις στην αμερικανική αγορά.

Βέβαια, οι αναλυτές είχαν προβλέψει σημαντική άνοδο του δείκτη κατά 3,6%, σε ένα διάστημα που οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία «τρέχουν» στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία. Υπό την έννοια αυτή η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε, παρόλ’ αυτά η επιβεβαίωση πως ο πληθωριστικός κλοιός που περιστοιχίζει την οικονομία σφίγγει όλο και περισσότερο, προκαλεί εύλογη νευρικότητα στους επενδυτές.

Άλλωστε, ο δείκτης είχε ήδη ανέβει σημαντικά τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 3,4% και τελικά αυξήθηκε περαιτέρω στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 1991!

Παράλληλα ο δείκτης δαπανών αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούνιο, ήτοι πάνω από το 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης εισοδημάτων αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%, έναντι της υποχώρησης κατά 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η καταναλωτική αγορά… ξαναζωντανεύει και ελπίζεται βέβαια να διατηρήσει τη δυναμική αυτή παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας και της υψηλής διασποράς μετάλλαξης Δέλτα, αν και το τίμημα είναι η έστω και πρόσκαιρη άνοδος των τιμών.

Πάντως, το ίδιο το συμβούλιο της Fed κατά την συνεδρίαση του προχθές, όπως και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, επανέλαβαν την άποψη πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει και θα παραμείνει για αρκετό διάστημα, αρκετά πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%, πριν αρχίσει τελικά να υποχωρεί. Μάλιστα, ο κύριος Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αμερικανική αγορά επηρεάζοντας το ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Χθες τα στοιχεία έδειξαν πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκε στο 6,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ