Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να ξεκινήσει το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Dallas Fed, Ρόμπερτ Κάπλαν, επισημαίνοντας πως το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο.

«Θα υποστήριζα την αναπροσαρμογή των αγορών (ομολόγων) γρήγορα, όμως όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναπροσαρμογής, θα προτιμούσε αυτό να γίνει σταδιακά» σχολίασε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg.

Μάλιστα, ο κύριος Κάπλαν είχε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του, επισημαίνοντας πως η Fed θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά τουλάχιστον δέκα δισ. δολάρια κάθε μήνα και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων που έχουν ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, με στόχο να τερματίσει συνολικά το πρόγραμμα μέσα σε ένα οκτάμηνο περίπου. Αυτή τη στιγμή η Fed δαπανά περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα για την αγορά των πρώτων και άλλα 40 δισ. δολάρια για τα δεύτερα.

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας γνωρίζουμε πως τα μέλη του συμβουλίου ξεκίνησαν να συζητούν για το tapering από το συμβούλιο του Ιουλίου. O ίδιος ο Κάπλαν που θεωρείται από τα γνήσια «γεράκια» του συμβουλίου ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους που έθεσαν το θέμα στο τραπέζι. Όμως, και κατά την τελευταία συνεδρίαση τους, την περασμένη εβδομάδα, διαμήνυσαν πως υπάρχει ακόμη δρόμος να καλυφθεί, έως ότου η αμερικανική αγορά εκπληρώσει τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση που επιζητά η Fed στη στρατηγική της.

Ειδικά η αργή ανάρρωση της αγοράς εργασίας θεωρείτο μέχρι τώρα η αχίλλειος πτέρνα της αμερικανικής ανάκαμψης δεδομένου πως στους στρατηγικούς στόχους της Fed είναι η «πλήρης απασχόληση». Όμως, τα σημερινά πολύ καλά στοιχεία από την έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο, που έδειξαν θεαματική αύξηση των προσλήψεων και πτώση της ανεργίας στο 5,4%, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, αναπόφευκτα αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για την έναρξη του tapering.

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Κάπλαν, η έναρξη του tapering σχετικά γρήγορα μπορεί να μειώσει την πίεση για μια ταχεία άνοδο των επιτοκίων στο μέλλον, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει… αντισταθμιστικά για την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή