Η αγορά στην τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση από τις 903,33 που την ακλούθησαν μια σειρά συνεδριάσεων που έφεραν ξανά τον μέσο όρο στις 900 μονάδες. Αυτό ωστόσο έγινε με μια ιδιαίτερη πορεία του χθες με δύο κορυφώσεις στα ίδια περίπου επίπεδα- Η πρώτη ήρθε στις 11:08 και η δεύτερη στις 17:10 χονδρικά λοιπόν στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίασης. Ωστόσο μια πλάγια κίνηση των τιμών του μέσου όρου, ορίζει μια κατάσταση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Χθες η πλάγια κίνηση μεταξύ των 896,30 μονάδων και των 897,60 κράτησε από τις 12:15 ως τις 16:30, οι συναλλασσόμενοι θεώρησαν προς το συμφέρον τους, οι μεν να ρευστοποιούν και οι δε να τοποθετούνται σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Το δυσάρεστο από τη χθεσινή διαπραγμάτευση προέκυψε από την άρνηση των αγοραίων δυνάμεων να πανηγυρίσουν, όπως έγινε στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, την ανακοίνωση των δεδομένων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Αυτά έδειξαν ότι σε επίπεδο δομικού πληθωρισμού οι πιέσεις ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν, από το ότι οι υπολογισμοί της Fed που έβγαζαν την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων παροδική, δικαιώθηκαν και της επιτρέπουν, να μην βιαστεί να ελαττώσει τις ανά μήνα αγορές περιουσιακών της στοιχείων. Ενώ λοιπόν έξω οι δείκτες τινάχθηκαν στις 15:30 μετά τα δεδομένα και σημείωσαν νέα υψηλά ημέρας στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων και είχαν όλοι αίσιο τέλος.

Εδώ στις 16:08 η αγορά έξυσε τον πυθμένα της μέρας στις 896,3 και “τινάχθηκε” σε μισή ώρα ως τις 898,1 έχοντας ωστόσο υψηλό τις 900,44. Βέβαια οι ισχυροί θεσμικοί έχουν μάλλον αγαπήσει την πατέντα της παρέμβασης στην διαμόρφωση των αποτιμήσεων μέσω των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμών κλεισίματος. Χθες εκεί ο ΓΔ κέρδισε περίπου δυο μονάδες ενώ είχε διακύμανση μέρας της 4,14 και επανεμφανίστηκαν τιμές ως τις 900,38 μονάδες για να έρθει το κλείσιμο στις 900,10.

Επιμονή

Η επιμονή στις κινήσεις με βάση την τεχνική εικόνα της αγοράς και των επιμέρους μετοχών δικαιολογείται από τα δεδομένα που παρουσίασε η ΕΧΑΕ μέσω του Δελτίου AXIA Numbers για τον Ιούλιο. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €46,3 εκατ. κατά το μήνα Ιούλιο, συμπληρώνοντας τρίτο συνεχόμενο μήνα εισροών, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €46,3 εκατ. τον Ιούλιο.

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 62,7% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 37,3% για τους Ημεδαπούς. Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Ιούλιο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €5,9 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €5,1 δις και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου €4,1 δις. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 61,6% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούλιο 2021 (σε σχέση με το 55,8% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 38,4% των συναλλαγών, σε σχέση με το 44,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τεχνητό ενδιαφέρον

Παρά την προσπάθεια ορισμένων παραγόντων για να δημιουργήσουν τεχνητό ενδιαφέρον, σχετικά με την αναμενόμενη αργά χθες το βράδυ αναθεώρηση του δείκτη MSCI, με την Πειραιώς να εισάγεται στον MSCI Small Cap. Επίσης έβλεπαν αναθεώρηση του δείκτη Morgan Stanley Capital International με τον Μυτιληναίο και την Εθνική να είναι υποψήφιοι για τον δείκτη MSCI standard. Αλλά τελικά άνευ ελληνικού ενδιαφέροντος ήταν η τακτική αναδιάρθρωση των δεικτών του οίκου MSCI για τον Αύγουστο καθώς δεν υπήρξε κάποια αλλαγή για τις εγχώριες μετοχές.  Θυμίζουμε ότι δεν αναφέραμε αυτή την περίοδο τίποτε γύρω από αυτά.

Οι θεσμικοί για την ώρα τοποθετούνται στις Τραπεζικές μετοχές μέσω πακέτων και από την στατιστική ανάλυση σήμερα το πρωί την πιθανότητα για συνέχεια στην άνοδο έχει η μετοχή της ΕΤΕ ενώ η ΠΕΙΡ κινείται σταθερά πλάγια χωρίς ενδείξεις για ένα ανοδικό τίναγμα. Η ΑΛΦΑ έχει οροφή κοντά στο κλείσιμο της πρώτης συνόδου  του Αυγούστου στα 1,149 ευρώ με επανάληψη στο κλείσιμο της 5 Αυγ. στα 1,147 και χθες έκλεισε στα 1,1475 ευρώ άρα σήμερα ξεκαθαρίζει για αυτή η τεχνική εικόνα με κλείσιμο πάνω από τα 1,150 ευρώ. Η ΕΥΡΩΒ αναμετριέται με το ανώτερο των 0,811 ευρώ που εμφάνισε στο  τέλος του Ιουλίου καθώς κλείνει επί τρεις μέρες πάνω από τα 0,8 ευρώ. Για αυτό η υπέρβαση του ΔΤΡ του επιπέδου των 561 μονάδων που είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει άνετα η αγορά ανοδικά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση σήμερα μια συσσώρευση μεταξύ 895 και 897 μονάδων θα είναι το αποτέλεσμα της προετοιμασίας που έγινε για αυτό χθες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών