Ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), υπογραμμίζοντας τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το νέο ρεκόρ.

«Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη θέση είναι η χειρότερη», αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξεδόθη ο επικεφαλής της ΝΟΑΑ, Ρικ Σπίνραντ.

«Ο μήνας Ιούλιος είναι γενικά ο ζεστότερος μήνας του έτους, όμως ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε τον εαυτό του, καθώς έγινε ο ζεστότερος Ιούλιος και ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί». Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι αυτό το νέο ρεκόρ προκαλεί ανησυχία, αλλά και αναστάτωση, ενισχύοντας τους φόβους για τη τροχιά στην οποία έχει θέσει τον πλανήτη μας, η κλιματική αλλαγή.

Η παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν υψηλότερη κατά 0,01 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο πιο ζεστό Ιούλιο, που είχε καταγραφεί το 2016.

Τα στατιστικά άρχισαν να καταγράφονται πριν από 142 χρόνια, διευκρίνισε η NOAA.

O Iούλιος 2021 με αριθμούς

Σε όλο τον κόσμο: η συνδυασμένη θερμοκρασία εδάφους και ωκεανού ήταν 0,93 β. Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, στους 15,8 βαθμούς, καθιστώντας τον, τον πιο ζεστό Ιούλιο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων πριν από 142 χρόνια.

Το βόρειο ημισφαίριο: η θερμοκρασία μόνο στην επιφάνεια της γης ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Ιούλιο, κατά 1,54 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε οριστεί το 2012.

Περιφερειακά ρεκόρ: Η Ασία είχε τον πιο καυτό Ιούλιο που είχε καταγραφεί, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε οριστεί το 2010. Η Ευρώπη είχε τον δεύτερο πιο καυτό Ιούλιο που έχει καταγραφεί – λίγο πίσω από τον Ιούλιο του 2018.

Ακραία ζέστη και παγκόσμια κλιματική αλλαγή

Με τα στοιχεία του περασμένου μήνα, παραμένει πολύ πιθανό ότι το 2021 θα καταταγεί μεταξύ των 10 θερμότερων χρόνων που έχουν καταγραφεί στον κόσμο.

Άλλα αξιοσημείωτα σημεία από την παγκόσμια έκθεση για το κλίμα του Ιουλίου της NOAA

Η κάλυψη των θαλάσσιων πάγων ποικίλλει ανά ημισφαίριο: Η κάλυψη πάγου της Αρκτικής για τον Ιούλιο του 2021 ήταν η τέταρτη μικρότερη των τελευταίων 43 ετών και η τέταρτη μικρότερη ιστορικά.

Οι τροπικές περιοχές ήταν πιο πολυσύχναστες από τον μέσο όρο. Συνολικά, η παγκόσμια δραστηριότητα τροπικών κυκλώνων φέτος (μέχρι τον Ιούλιο) ήταν πάνω από το φυσιολογικό μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης