Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν νοσηλεύτηκαν  σε ιατρικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη χώρα, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

Από την αρχή του μήνα μέχρι και σήμερα 4.042 τραυτίστηκαν από όπλα και νοσηλεύτηκαν σε 15 διαφορετικές εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού, αριθμός που δείχνει την ένταση της βίας στην περιοχή.

«Βλέπουμε τα σπίτια να καταστρέφονται, το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς να τίθενται σε τεράστιο κίνδυνο και τα νοσοκομεία, η υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού να έχουν υποστεί ζημιά», δήλωσε ο Eloi Fillion, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ICRC στο Αφγανιστάν. «Η χρήση όπλων και εκρηκτικών στις πόλεις έχει αντίκτυπο στον πληθυσμό χωρίς διακρίσεις. Πολλές οικογένειες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν αναζητώντας ένα ασφαλέστερο μέρος. Αυτό πρέπει να σταματήσει»

Περισσότεροι από 3.500 έλαβαν νοσηλεία μόνον την περασμένη εβδομάδα κατά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν μεγάλων ζωνών εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ, η οποία έπεσε χωρίς μάχη.Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ Ρόμπερτ Μαρντίνι εξέφρασε την ανακούφισή του που αποφεύχθηκε στην Καμπούλ ένας «καταστροφικός αστικός πόλεμος», όταν οι μαχητές των Ταλιμπάν προήλασαν στην πόλη.

«Οι ιατρικές μας ομάδες και τα κέντρα φυσικής αποκατάστασης αναμένουν ότι θα δέχονται ασθενείς για μήνες και χρόνια στο εξής οι οποίοι θα αναρρώνουν από τραύματα από εκρηκτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν στη χώρα, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι και τοποθετήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες», προσθέτει σε ανακοίνωσή του.
«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τις πτέρυγές μας γεμάτες με παιδιά και νεαρούς άνδρες και γυναίκες που έχουν ακρωτηριαστεί», σημειώνει.

Η ΔΕΕΣ, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Αφγανιστάν από το 1987, διαθέτει προσωπικό περίπου 1.800 ανθρώπων από τη χώρα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χειρουργικές ομάδες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Φλοριάν Σεριέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα